L’any passat, l'Institut Nacional de Ciberseguretat (Incibe) va comptabilitzar fins a 115.000 incidents informàtics a empreses i particulars, situant a Espanya com el tercer país més atacat del món.

Un ciberatac és l’intent de vulneració de les dades informàtiques, bé amb correus nocius, bé amb robatori de dades sensibles personals, financeres, etc., o amb una campanya de desprestigi cap a la una marca i reputació. El ciberrisc és la possibilitat que el un negoci pateixi un atac informàtic.

Com prevenir un ciberatac?

Et donem nou consells de seguretat cibernètica:

  • Tingues consciencia del teu ciberrisc i consciencia als usuaris de la teva empresa, encara que es tracti d’una empresa petita podeu ser objectiu d’un ciberatac. Amb aquesta eina d’Incibe pots conèixer el teu ciberrisc en cinc minuts.
  • Practica una bona gestió de contrasenyes: crea una bona combinació de caràcters, no la comparteixis ni la facis servir a diversos llocs.
  • Mira de no deixar mai el teu ordinador desatès. En cas de deixar-lo, activa un sistema de bloqueig i si es per a un temps perllongat, apaga’l. Si tens alguna unitat externa connectada, assegura’t de tenir-la bloquejada també.
  • Sigues cautelós a l’hora de proporcionar les nostres dades personals, fins i tot als portals web legítims.
  • Ves amb compte a l’hora d’obrir fitxers o enllaços adjunts als correus electrònics. Si per alguna raó es un correu inesperat o sospitós, no l’obris. Per verificar-ne l’autenticitat pots mirar la URL de l’enllaç: sovint a partir de la URL d’un enllaç determinat s’introdueixen errors ortogràfics per redirigir a webs diferents.
  • Fes les transferències bancaries o altres operacions sensibles a dispositius propis i a xarxes de confiança. Als ordinadors i a les xarxes públiques, es poden copiar o robar les dades.
  • Fes una còpia de seguretat (back-up) de les dades periòdicament i assegura’t que el l’antivirus estigui sempre actualitzat.
  • Compte amb tot allò que connectis a l’ordinador. A través de les memòries externes i smartphones també podem patir contagis.
  • Sigues prudent amb la informació que comparteixes a traves de les xarxes socials. Aquestes, també son una via d’accés fàcil per la qual es pot obtenir informació que pot ser d’ajuda per a accedir dades valuoses, com on treballes o si estàs de vacances.

 

El Centro Criptológico Nacional (CCN) ha pronosticat que el 2017 acabarà amb més de 26.500 atacs cibernètics contra el sector públic i empreses estratègiques, un 26,5% més que el 2016. Els propers 13 i 14 de desembre, la CNN celebra a Madrid per onzè any consecutiu unes jornades de ciberseguretat on intervindràn 55 ponents experts. A Barcelona Activa, s’ofereixen monogràfics gratuïts de seguretat cibernètica, aquí en trobaràs els continguts.

 


Fonts:

https://www.cybintsolutions.com/10-important-cyber-security-tips-users/

http://www.elmundo.es/espana/2017/05/15/5918ae9222601d51718b46d7.html

https://www.pimealdia.org/es/que-son-evitar-ciberatacs/

https://agora.xtec.cat/insponts/general/com-evitar-el-contagi-del-ciberatac/

http://www.viaempresa.cat/l-expert/que-han-de-fer-les-empreses-davant-d-un-ciberatac_25530_102.html

https://www.incibe.es/

https://www.ccn.cni.es/