Irisbond i Wayfindr guanyadores del repte de tecnologia mòbil per la inclusió de persones amb discapacitat

17 maig 2017

Temps de lectura 2 minuts

Una de cada cinc persones al món pateixen una discapacitat en algun moment de la seva vida. A la majoria dels casos, la discapacitat serà una barrera per continuar amb les rutines diàries i una limitació en el benestar de les persones. Als últims anys, l’administració publica, les entitats i el sector privat han contribuït a millorar l’accessibilitat, però segons David Zanoletty (@DZanoletty), cap del departament de tecnologia accessible i I+D de Fundación ONCE, “encara queda molt per fer en termes de sensibilització cultural i molta educació”. Al món, 110 milions de persones tenen  una discapacitat, moltes d’aquestes persones estan invisibilitzades per la societat “fins que no et toca d’a prop no et dones compte de la quantitat de gent amb discapacitat i dels problemes i barreres que es troben  a escala social, laboral o d’educació” explica Nuria Mendoza, professora titular de la facultat de ciències de l’esport de la Universidad de Castilla la Mancha.

Les noves tecnologies també fan passos cap a l’accessibilitat universal i reduir les barreres comunicatives, socials, físiques, laboral i de mobilitat que es troben les persones amb discapacitat, entre d’altres. Genís Roca (@genisroca), president de Roca Salvatella i membre del consell assessor d’m4Social, afirma que les tecnologies tenen “un rol important en la millora de la qualitat de vida de les persones, però també s’està produint un canvi cultural en la manera en què les persones ens relacionem i en la manera que els ciutadans tenen per reclamar les formes de fer les coses”.

Per a accelerar la contribució de la tecnologia mòbil cap a l’accessibilitat universal, el programa d-LAB del Mobile World Capital va organitzar un repte sobre com la tecnologia mòbil pot empoderar a persones amb discapacitat per viure de manera més independent i gaudir d’una millor qualitat de vida. “La tecnologia mòbil ha de ser una eina que millori la qualitat de vida de les persones a tots els nivells” subratlla Bàrbara Vallespín (@b_vallespin), directora del programa d-LAB. La final del repte d-LAB es va celebrar a la Fundació Antoni Tapies, el 16 de maig i es van presentar 50 solucions mòbils de 14 països diferents. Les guardonades han estat la solució basca Irisbond i la britànica Wayfindr.

Irisbond permet controlar un ordinador a través de la pantalla mitjançant la mirada gràcies a un sistema d’eye-tracking, de detecció ocular. Es tracta d’un sistema informàtic que permet que persones amb mobilitat reduïda i amb malalties neurodegeneratives com l’esclerosi múltiple o l’ELA puguin utilitzar l’ordinador per a comunicar-se o navegar per internet, llegir, escriure o treballar sense utilitzar el ratolí.

Wayfindr utilitza tecnologia i sistemes d’audició per permetre el reconeixement de l’entorn a persones que per la seva discapacitat visual no poden percebre l’entorn de manera precisa per moure’s sense impediments, per exemple, pels passadissos de les estacions d’intercanvi de metro. A través de beacons, dispositius de baix consums que es poden fixar en parets o taulells, que es connecten amb els dispositius mòbils dels usuaris per bluetooth, l’usuari rep indicacions precises per dirigir-se a cap a la sortida de la boca de metro, agafar una altra línia, etc. La solució ja funciona en algunes estacions del metro de Londres.

A la final del repte d-LAB es va donar el tret de sortida al segon repte que proposa als professionals tecnològics, start-ups o emprenedors socials a presentar solucions per a transformar l’ús i governança de les dades personals de salut. Per aquest segon repte es poden enviar les candidatures fins el 27 de juny.