Marta Martorell Camps és líder en innovació de processos participatius a escala local, regional i nacional. Actualment, exerceix com a directora de l’àrea de Tecnologies Socials Digitals de la Fundació i2CAT que, entre altres, treballa línies de recerca centrades en l’impacte d’aquestes tecnologies en la ciutadania, en la posada en marxa de tècniques i metodologies de facilitació per a l’adopció de noves tecnologies alineades amb estils de vida saludables i valors culturals o en el disseny i implementació de polítiques i estratègies d’innovació per a la transformació social i digital. Parlem amb ella per conèixer millor el projecte Col·laboratori Catalunya.
Com expliqueu al vostre web, Catalunya és una terra plena de persones innovadores: de labs de tota mena – universitaris, empresarials, ciutadans-, ateneus, espais makers, punts TIC… hi són, però no treballen plegats. Col·laboratori Catalunya va néixer el 2019 amb l’objectiu de sumar esforços i promoure la col·laboració entre tots aquests actors. Creieu que ho heu aconseguit o esteu en el camí de fer-ho?
Indubtablement, hem avançat molt en el camp del Col·laboratori Catalunya, però el camí no està acabat ni de bon tros. Queda molt camp per córrer, i és un camí apassionant. La potència del projecte rau en la generació de noves connexions entre persones i projectes, d’innovació social i digital, existents i emergents, identificant reptes comuns i nous projectes de col·laboració per a resoldre’ls. No només hi ha innovació digital. També és necessària la innovació social en les institucions. Els nous sistemes d’innovació seran el fruit d’aquesta doble innovació.
Partim principalment d’una premisa i és l’accés universal a Internet, és a dir, que tothom estigui connectat a la xarxa d’internet, donat que és la primera infraestructura de recerca i innovació global i, alhora, que les persones puguin desenvolupar-s’hi amb plenes competències digitals. I això ho fem amb un objectiu principal: avançar en el disseny i construcció d’un ecosistema universal d’innovació a Catalunya. En altres paraules, obrir el nostre ecosistema d’innovació a tota la ciutadania del nostre país, de la seva regió i a nivell global.
Què és un Col·laboratori?
El terme col·laboratori prové de la unió de les paraules: col·laboració i laboratori. El va popularitzar William Wulf de la NSF quan als anys ‘90 va proposar un “centre sense parets connectat a través d’Internet”. Actualment, institucions com l’ENoLL plantegen la creació dels open living labs, models de quàdruple hèlix. Nosaltres ho fem a través del Col·laboratori Catalunya, una iniciativa impulsada per la Generalitat de Catalunya i la Fundació i2CAT, des de la qual promovem la col·laboració entre aquests agents perquè creiem que una administració pública innovadora pot esdevenir el pol de nous ecosistemes d’innovació. Per això, és necessària la col·laboració d’altres agents clau, com les universitats, centres de recerca, empreses i escoles, instituts, hospitals, centres de primària i del conjunt ciutadania i dels diferents territoris. Seguint aquest objectiu, el Col·laboratori de Catalunya aspira a convertir-se en un model d’èxit que pugui esdevenir exemple per a altres iniciatives d’aquest tipus a nivell global.
Com treballeu per fer possible aquesta col·laboració entre ciutadania, administracions, empreses i centres de recerca?
Detectant quines són les necessitats de la ciutadania, fent un mapatge d’iniciatives existents i emergents, potenciant la generació de projectes d’innovació social i digital, reunint els seus promotors i promotores, identificant reptes comuns i co-creant nous projectes per oferir solucions. Finalment, dissenyant i construint prototips d’aquest nou tipus de comunitats innovadores i, sobretot, avaluant els seus beneficis i riscos. Amb el Col·laboratori Catalunya i la creació de col·laboratoris territorials i temàtics fem que tot això sigui possible i, a més, a prop de casa.
Quin paper pot jugar el tercer sector social en el projecte Col·laboratori Catalunya?
El tercer sector social aporta una perspectiva molt important i una experiència molt rellevant al Col·laboratori Catalunya. La col·laboració estreta entre el tercer sector i altres agents del projecte és clau per aconseguir un dels objectius comuns entre el Col·laboratori Catalunya i les entitats del tercer sector, que és e d’impulsar projectes d’innovació social i digital per aconseguir una societat digital, més justa i inclusiva.
Per què creieu que la innovació i la col·laboració són elements tan imprescindibles per abordar els grans reptes locals i globals a què ens enfrontem?
La innovació i la col·laboració són elements claus i imprescindibles per abordar reptes locals que, com sabem, la majoria d’ells també són globals. Vivim en un món interconnectat i amb multicomplexitats en què hem de buscar solucions de forma conjunta i que aquestes siguin sostenibles i justes. L’aproximació a aquests tipus de problemes ha de ser multidisciplinar i hem de tenir la capacitat d’innovar per poder-ho abordar i trobar solucions complexes. Els canvis que hem d’abordar requereixen rapidesa, i la innovació i la col·laboració són elements necessaris per poder-ho fer de la forma més eficient i efectiva. Si aconseguim tenir respostes col·lectives globals, segur que podrem tenir societats innovadores, socialment justes i equitatives, i gent molt més feliç.
El 4 de juliol, en el marc de les jornades Temps de col·laboratoris***, treballem plegades en l’organització d’una jornada per impulsar la innovació digital en l’àmbit local. Quines altres col·laboracions possibles veieu amb m4Social i la Taula del Tercer Sector?
És el principi d’un camí que hem de visualitzar de manera conjunta i col·lectiva. On de ben segur que trobarem molts reptes a assumir, però també moltes maneres de fer-ho de forma conjunta. A la vegada, estic segura que seran col·laboracions que ens permetran resoldre problemàtiques i reptes locals, però pensant de forma global, justa i igualitària.