Una solución para tocar música con el movimiento de la mirada gana el Smartcat Challenge de inclusión social

20 octubre 2017

Temps de lectura 2 minuts

La solució guanyadora de la final de l’SmartCAT Challenge d’inclusió social que s’ha celebrat a l’edifici MediaTIC de Barcelona Activa ha estat The Eye Harp. La iniciativa té l’objectiu que persones amb discapacitat motriu puguin tocar instruments de manera digital amb el moviment dels ulls o del cap. A més de la dotació econòmica (5.000€), els creadors de The Eye Harp podran presentar la solució al Smart City Hack que se celebrarà en el marc de l’Smart City Expo World Congress del 14 al 16 de novembre.

Daniel Marco, director d’estratègia de Smart Catalonia de la Generalitat de Catalunya, ha destacat que la final del SmartCATChallenge d’inclusió social és una oportunitat per “estimular el desenvolupament d’iniciatives TIC per a solucionar les necessitats socials de la ciutadania” i a afegit que “és important pel país la creació d’empreses i el sorgiment d’emprenedors per generar impacte econòmic, però sobretot per a crear impacte social”. m4Social ha col·laborat amb l’SmartCAT Challenge en l’organització del repte i en la valoració de les solucions presentades. 

Les altres solucions guardonades han estat WherisLinks, que té l’objectiu que les persones amb discapacitat visual, auditiva i de comprensió lectora puguin tenir accés a una lectura accessible i organitzada del contingut imprès; i Cerqana una aplicació mòbil que millora l’autonomia i la inclusió social per a les persones grans i dependents, adaptant el seu smartphone a les seves necessitats específiques. Cerqana també ha estat seleccionada per, Keirestu Forum, una xarxa internacional d’inversors privats, per participar en els fòrums d’inversions que organitzen periòdicament per a presentar els seus projectes a inversors privats.

Les altres solucions presentades han estat:

  • Biel Glasses basada en unes ulleres intel·ligents per millorar la percepció visual de les persones amb visió reduïda.
  • Wongowin, una aplicació mòbil  social de compravenda de productes de segona mà.
  • Xarxa oberta Beacons Barcelona (XOBB), és una infraestructura digital d’IoT basada en beacons amb l’objectiu de facilitar l’accés a informació de l’entorn (comerços, administracions, monuments…) a tothom, independentment de les seves condicions.
  • Ekauri, una solució d’IoT que consisteix en la instal·lació de receptors sense fils a la llar per donar suport als cuidadors en l’atenció als seus familiars de més edat o amb alguna discapacitat.
  • DeepBreath, una plataforma per donar suport a famílies i joves que pateixen algun trastorn alimentari.
  • SubtAPP, una solució per l’accessibilitat auditiva a través de la transcripció en directe d’esdeveniments a dispositius mòbils.
  • Young app, una aplicació mòbil per permetre a joves residents en zones urbanes i en risc d’exclusió social proposar i desenvolupar iniciatives per a millorar el seu barri.