Ús de la tecnologia en entorns sanitaris

23 febrer 2017

Temps de lectura 2 minuts

“Es tracta d’arribar a la població i de donar una millor atenció de salut”. I l’ús de la tecnologia i la revolució digital pot ajudar-hi. Aquesta és una de les conclusions d’un dels debats que han tingut lloc a Barcelona durant la Mobile Week, l’avantsala del Mobile World Congress, per reforçar la importància que les tecnologies mòbils tenen en tots els àmbits de la societat, entre els quals en destaca el de la salut.

Els diversos ponents han remarcat que encara hi ha reptes per davant que cal resoldre en el sector salut, i seran més fàcils de la mà de la tecnologia. Per aconseguir-ho, les tecnologies s’han d’integrar en els processos clínics dels professionals, s’ha de demostrar la seva seguretat en la relació metge-pacient, i els professionals de salut han de rebre formació en tecnologies digitals per treure màxim benefici d’aquestes.

Joana Sánchez-Morillo, ponent de la taula i directora comercial de Sanitat de Vodafone a Catalunya i Aragó, ha subratllat el procés d’apoderament dels pacients gràcies a la tecnologia. “Els pacients no tenen la resposta que volen amb la immediatesa que necessiten. Per això busquen informació a internet i recorren a apps per extreure més informació sobre les seves condicions”. En aquest sentit, el Dr. Ramos Quiroga, president de la comissió d’Innovació de l’Hospital Vall d’Hebrón, ha posat d’exemple apps com Scan kids, que permeten que els nens s’involucrin des de ben petits en aspectes sanitaris gràcies a la tecnologia. Marta Sánchez, del Clúster Manager de Salut Mental Catalunya, ha indicat que “la salut mental no escapa de la lògica de l’ús tecnològic” i ha afegit que “el binomi salut mental-tecnologia té molt camp per créixer”.

Francesc Garcia, director de la Fundació TicSalut, ha senyalat que “la tecnologia obliga a fer un nou pensament. Hi ha una nova tendència a introduir la tecnologia en tot, en què aporti valor en els processos assistencials”. De la seva banda, Barbara Vallespín, directora del programa d-LAB de Transformació Digital al Mobile World Capital Barcelona, ha parlat del futur de la interlocució entre metge i pacient. “El metge disposarà d’una comunicació més fluida amb el pacient, però la tecnologia no substituirà el contacte humà, suposarà un complement d’aquest”.

La Mobile Week Barcelona té lloc del 20 al 26 de febrer amb diversos debats i és una iniciativa de la Mobile World Capital. Barcelona acull del 27 de febrer al 2 de març el Mobile World Congress a Fira Barcelona i Plaça Espanya.

 

Foto: Mobile World Capital Barcelona