“En plasmar les idees i construir una app cal saber, qui ets, quina emoció vols transmetre i saber com ho comunicaràs” definia Yvette Oliveau, master educator del TechnovationChallenge Spain– Girls for a Change que s’està celebrant durant 12 setmanes a Madrid i Barcelona.
A Catalunya participen 200 nenes acompanyades per unes 80 dones mentores que provenen del sector educatiu, empresarial o de l’administració pública, i que acompanyen a les menors en el procés de la concepció i disseny de les apps. Al llarg de les 12 setmanes, les nenes reben formació multimèdia, vídeos, lliçons interactives, i prenen les decisions que el currículum educatiu d’aquest repte els hi proposa amb l’objectiu de crear la seva app.
Aquest any, el repte proposat s’ha emmarcat en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides i les participants ha de detectar problemes del seu entorn que tinguin a veure amb la pobresa, el medi ambient, la pau, l’equitat, l’educació o la salut perquè desenvolupin una aplicació mòbil que doni resposta a aquests problemes.
“Per nosaltres és una experiència educativa perquè és una proposta, un repte que suma la tecnologia i l’àmbit de l’emprenedoria per fer que les nenes siguin conscients que poden aportar solucions tecnològiques als problemes que hi ha al seu voltant”, explica l’ambaixadora del TechnovationChallenge a Espanya i membre del Consell Assessor d’m4Social, Esther Subias.
La iniciativa va néixer el 2009 a San Francisco, als Estats Units. En els últims 8 anys han participat en les edicions del repte més de 10.000 nenes i adolescents de tot el món. El 2017, s’ha fet un salt significatiu amb la participació en aquesta edició de 10.000 nenes assessorades per dones mentores. El passat Mobile World Congress, la iniciativa Technovation – Girls for a change va estar guardonada amb el premi Glomo –GSMA Women4Tech per la seva contribució en la reducció de l’escletxa de gènere en el món tecnològic.
L’any passat a Espanya van participar un total de 30 nenes de diferents centres educatius de Madrid i Barcelona. En l’edició actual, les xifres s’han multiplicat: “Aquest any de cop i volta ens hem trobat amb 400 nenes, i això ha significat un creixement brutal”, manifesta Subias.
Després del primer repte han pogut observar canvis de conductes entre les participants, per exemple, el 78% de les nenes s’han interessat pels estudis d’àmbit tecnològic i el 58% s’han matriculat en estudis de tecnologia després del repte. “Les nenes de l’any anterior, ens reconeixien després del repte que no se sentien capaces de fer el que han fet. La valoració del jurat els ha fet reconèixer això, que no s’esperaven poder treballar en equip com han treballat, o poder aportar una solució a un problema”.
A Espanya, el Challenge ha estat impulsat per l’ Associació Espiral d’Educació i Tecnologia amb la col·laboració de MindConnex que va ser l’organització que va importar aquí la versió americana del Challenge de la mà de l’Yvette Oliveau, responsable de continguts i de relacions internacionals de MindConnex. “A partir d’aquí hem anat sumant suports perquè cada vegada hi ha més partners i centres educatius interessats en la iniciativa” explica Subias.