El món envelleix. Cap al 2050, la Organització de les Nacions Unides calcula que el planeta estarà poblat per 9.700 milions de persones. Tanmateix, tot i l’augment de naixements en determinats països, una part important d’aquesta xifra es deurà al constant augment de l’esperança de vida. La conseqüència directa és que una de cada sis persones tindrà més de 65 anys.
A totes les xifres demogràfiques en augment es suma una altra important dada sobre la distribució de la població: a mitjans de segle el 68% d’aquesta població viurà en entorns urbans. En definitiva: cada cop és més urgent planificar la gestió dels serveis destinats a una població envellida que augmentarà de manera important en les ciutats.
La planificació que comporta a aquest repte de gestió de serveis requereix un esforç innovador on la tecnologia ha de tenir un paper predominant. La introducció de solucions innovadores i tecnològiques té el potencial necessari per resoldre part de les problemàtiques amb eficiència i de manera escalable.
La vellesa a Barcelona
Segons les dades de l’Idescat, a Barcelona hi ha 350.000 ciutadans i ciutadanes de més de 65 anys. Es tracta d’una xifra que el 2038 creixerà fins els 420.000 i representarà més d’un quart de la població, el 25,5%. Tot i aquestes xifres, actualment només es disposen de 13.000 places de residències mentre 6.000 persones més esperen torn en una preocupant llista d’espera. Dels 350.000 habitants majors de 65 anys, 112.000 persones requereixen ajuda en el seu dia a dia, pràcticament la meitat de les quals la necessiten de forma regular.
És en aquest context demogràfic en el què Barcelona, com la majoria de ciutats del món, es troba en plena reflexió per trobar solucions a l’important repte de l’atenció a la vellesa. Per mirar de cobrir les necessitats de la seva població en procés d’envelliment, l’Ajuntament de la capital catalana està impulsant alguns projectes entre els quals es troba el SAD (Servei d’Assistència Domiciliària) -amb un gran creixement en la darrera dècada- serveis de teleassistència i àpats a domicili, el programa Vincles i la iniciativa de creació de “Superilles Socials” que permetin una assistència completa i descentralitzada de les necessitats a nivells més locals i pròxims.
En aquesta cerca continua de diferents propostes per fer front als reptes demogràfics, s’hi suma un projecte de recerca d’idees innovadores anomenat ‘i.lab’ en el que es fan crides periòdiques que puntualment posen la mirada en els problemes derivats de l’envelliment de la població.
Els reptes i.lab
Amb l’objectiu de promoure idees innovadores, l’i.lab de Barcelona és un projecte que pretén “accelerar la innovació urbana sostenible i social”. Entre les prioritats dels reptes i.lab es troba la voluntat de donar un impuls ètic i responsable de la tecnologia, l’intenció d’ampliar el nombre de persones beneficiàries de les solucions proposades i trobar respostes adients i sostenibles als diferents reptes, sempre prioritzant aquelles que s’assoleixen de manera col·laborativa i oberta.
En aquest cas, i en línea amb la iniciativa de creació de Superilles Socials, actualment l’i.lab està realitzant una crida per trobar propostes de resposta a la següent pregunta: “Com podem donar atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència?” en el context de les superilles socials.
La crida es vehicula a través d’una convocatòria (podeu consultar-ne les bases aquí) que es tancarà el proper 26 de setembre, en la primera fase, i que portarà, el 19 de novembre, a una proposta guanyadora que es podrà arribar a dotar del 80% del cost previst del seu desenvolupament fins a un màxim de 20.000 euros.
Les propostes que poden participar en la convocatòria han d’ajustar-se a la visió de futur de les Superilles Socials i al següent plantejament:
- Projectes testats o metodologies provades que generin cohesió social, com per exemple l’activació de la comunitat per donar suport a la gent gran, l’enfortiment d’un model d’economia social i solidària, mecanismes de col·laboració i integració intergeneracional.
- Solucions de noves tecnologies o robòtica que permetin identificar de manera més efectiva les necessitats de la gent gran i que millorin la qualitat i el subministrament dels serveis, així com els temps de resposta a aquestes necessitats.
m4Social i i.lab
El projecte de transformació digital de la Taula d’Entitats del Tercer Sector de Catalunya, m4Social, participa aquest any com a membre del jurat de la mencionada convocatòria “Com podem donar atenció efectiva a la gent gran en situació de dependència, en el marc de les superilles socials?”. Aquí en podeu comprovar les bases.
m4Social oferirà la seva visió i criteris d’innovació i transformació digital en l’àmbit social per jutjar aquelles propostes que es presentin a la crida i participar en la decisió del guanyador de la convocatòria. El jurat tindrà en compte aspectes d’Impacte Social, però també d’Innovació i Factibilitat. Les propostes es poden enviar fins el 26 de setembre.