El consistori de Barcelona ha posat en marxa el Pla d’Impuls de l’Economia Social i Solidària 2016-2019. El seu objectiu és impulsar a la ciutat un model socioeconòmic alternatiu que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials, la promoció d’una economia al servei de les persones i de la justícia social, i crear ocupació de qualitat. Segons ha informat l’Ajuntament de Barcelona, el projecte disposa d’un pressupost de 24 milions d’euros i es tenen previstes 124 accions fins al 2019.
Les mesures del pla, entre les quals s’inclouen un impuls a la generació de noves iniciatives i la transformació de societats mercantils en entitats d’economia social i solidària, es dirigeixen a emprenedors, gent aturada, vulnerable, activistes i col·lectius socials, a més de microempreses, pimes i botigues amb sensibilitat social. Un dels projectes del pla és la creació i obertura per l’any 2017 d’un centre municipal per a la innovació socioeconòmica gestionat per Barcelona Activa. El seu objectiu serà desenvolupar projectes caracteritzats per la gestió democràtica i participativa, l’orientació a les necessitats de les persones i el compromís amb la comunitat.
Segons el primer tinent d’alcalde de l’ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, el pla “vol mostrar que hi ha alternatives a les polítiques econòmiques neoliberals i que hi ha espai per una altra economia més innovadora i plural”. De fet, el sector de l’economia social i solidària genera el 6% del PIB i el 8% de l’ocupació, dades que es tradueixen en les més de 4.718 iniciatives que segueixen criteris d’economia social i solidària a Barcelona.
Amb l’aprovació del pla també es volen reforçar projectes del sector que serviran per a cohesionar els barris. A més, es preveu millorar l’accés al crèdit i finançament dels nous projectes i iniciatives gràcies a acords amb entitats de finances ètiques i caixes cooperatives. La xarxa de municipis per a l’economia social i solidària suma a Catalunya una quarantena de localitats, representant el 65% de la població catalana.