El vocal d’Innovació de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Jordi Pascual, ha fet una crida a desenvolupar tecnologia per a millorar la vida de les persones en risc d’exclusió i que “la nova tecnologia no augmenti l’escletxa digital”, sinó tot el contrari: que es dirigeixi als què queden exclosos.
Pascual, en el marc de les “Jornades R+D+I Tic Salut i Social 2016” que s’han celebrat el 28, 29 i 30 de setembre, ha explicat que “mentre les iniciatives que s’estan desenvolupant en el camp de la innovació estan basades en la tendència, m4Social treballa en l’exclusió, pensant en els què no saben i no poden. En aquest sentit, el representant del tercer sector, en la seva intervenció a la taula “Investigació i Innovació al Servei de la Salut i el Benestar”, ha incidit en la importància de posar la tecnologia a disposició de les persones en risc d’exclusió, per tal que la seva vida canviï a millor. Pascual ha explicat que el 80% de les entitats socials catalanes són microentitats (la resta són mitjanes i grans), i per la seva mida han de col·laborar i portar a terme projectes conjunts i complementaris que els portin a la seva necessària digitalització. En relació amb això, el president de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, Oriol Illa, ha justificat que “en la emergència social actual s’ha prioritzat l’atenció a les persones per davant de l’articulació interna de les entitats”. Tenint en compte aquest panorama, m4Social dóna suport a la digitalització de les entitats llançant reptes socials per poder desenvolupar i fer servir tecnologia mòbil que ajudi a millorar la vida de les persones que més ho necessiten.
Per altra banda, a la taula de debat relacionada amb la implantació de projectes tecnològics en l’àmbit assistencial s’han exposat noves solucions digitals com a motor de la innovació i la creativitat. Els experts, no obstant això, han advertit que la tecnologia no serveix per a res si no la fem servir adequadament i -per sobre de tot- si no la creem de la mà dels usuaris i professionals de l’àmbit en què s’introdueixen. En aquesta línia, han recomanat els emprenedors i tecnòlegs que no creïn tecnologia ni apps pel seu compte, sinó que la creïn de la mà dels experts en aquell àmbit (en aquest cas, dels professionals de la salut i els pacients), centrant la creació en la problemàtica. En general, els ponents han coincidit en que fan falta programadors que parlin el llenguatge sanitari i metges que s’interessin en el llenguatge digital, per fer possible la col·laboració real entre aquests dos àmbits.