Tecnologia per ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones amb trastorn de l’espectre autista

25 març 2022

Temps de lectura 3 minuts

El dia 2 d’abril se celebra el Dia Internacional de l’Autisme. 1 de cada 81 persones a Catalunya té autisme. Això equival aproximadament a tota la població de Girona i aquesta prevalença va en augment. Són dades de la Federació Catalana d’Autisme que adverteix que calen actuacions en totes les àrees de la vida de la persona amb autisme: atenció específica i especialitzada, escola, entorns sanitaris, accés laboral, vida adulta, participació en la comunitat o envelliment digne. Un cop més, amb una bona estratègia, les noves tecnologies poden ajudar al diagnòstic, tractament, educació i millora de la qualitat de vida de persones amb trastorn de l’espectre autista (TEA).

De fet, un estudi del Child Mind Institute sobre salut mental en la infància apunta, també, que l’atracció per la tecnologia i els videojocs que senten els joves amb TEA els pot convertir en una eina molt poderosa. La investigació mostra que els adolescents amb TEA que es connecten online tenen relacions interpersonals més positives. Des de m4Social, hem fet un recull amb una sèrie d’apps, webs i webinars que us poden resultar útils per a la intervenció en el TEA.

RECURSOS
AARLENS. Aquesta aplicació vol millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA, centrant-se en el desenvolupament de les capacitats d’anticipació i motivació. A més, permet fer una tutorització en temps real per motivar-los amb un sistema de recompenses personalitzat. Compta amb una agenda programada online que pot ser modificada o executada des de qualsevol lloc amb accés a Internet.

Dictapicto. Permet convertir en informació visual el llenguatge oral, en temps real i de forma deslocalitzada. El seu objectiu és millorar l’accés a la informació, facilitant la comprensió de l’entorn. Inicialment, ha estat concebuda per a ser utilitzada amb persones amb TEA i pensada per anticipar i seqüenciar activitats de la vida diària de manera flexible i en diferents escenaris.

Soyvisual. És un sistema de comunicació augmentativa que usa claus visuals per estimular el desenvolupament del llenguatge i ajudar a les persones amb TEA a entendre el món i comunicar-se. Ofereix recursos en forma de làmines i fotografies que permeten treballar les necessitats més bàsiques de comunicació, continguts bàsics dels primers aprenentatges. També, disposa d’una app per un aprenentatge més autònom a través d’activitats lúdiques.

iSECUENCIAS. Aquesta aplicació es basa en 100 seqüències representades per sis personatges amb les que s’exerciten diferents àrees. Entre elles, una de les que resulta més interessant, és la de les emocions: l’eina ajuda a identificar i reconèixer sentiments com l’alegria, la tristesa, la sorpresa o la por, que apareixen a conseqüència d’alguna situació.

First Then Visual Schedule HD. Ajuda a treballar l’autonomia i l’organització a través de diferents seqüències on l’app mostra a l’usuari els diferents passos a seguir per completar-les. Són seqüències que recullen activitats quotidianes com vestir-se, esmorzar, dutxar-se o anar a l’escola i l’app diu en quin ordre fer-les i permet marcar-les quan estiguin fetes.

Dia a dia. És un diari visual o agenda pensat per persones amb autisme o dificultats de comunicació que permet guardar i revisar què ha fet de forma gràfica i estructura. També, anticipar què passarà en els pròxims dies i facilitar la comunicació. A més, permet afegir persones al calendari i a les teves activitats, així com llocs.

Webinar UOC. La UOC va celebrar un webinar sobre el potencial de les noves tecnologies per la intervenció del trastorn de l’espectre autista on, Àlex Escolà, psicòleg infantil-juvenil especialitzat en TEA, atenció precoç i noves tecnologies va reflexionar sobre els àmbits del TEA que es poden treballar amb les TIC. També, presenta una varietat d’apps disponibles i reflexiona sobre els riscos i perills. Pots veure el webinar aquí.

Aprendicesvisuales.com. En aquest web es poden descarregar llibres que han estat dissenyats tenint en compte les característiques de les persones amb autisme. Els contes disponibles han estat elaborats amb pictogrames, imatges que representen paraules, perquè els nens que aprenen preferentment de forma visual comprenguin millor els textos. El portal també ofereix cursos per aprendre a fer contes o aplicar els pictogrames en altres accions.

La prevalença de l’autisme no deixa de pujar. Cada any augmenten els casos detectats i, com apunta l’informe més recent fet a Catalunya, 1 de cada 81 catalans tenen autisme. L’estudi es basa en dades obtingudes del Departament de Salut corresponents al període 2009-2017 i el resultat és d’una prevalença de l’1,23% en global, amb una ràtio entre nens i nenes de 4,5. Tots aquests recursos que us presentem, entre molts d’altres, són una mostra de com la tecnologia pot jugar un paper clau, oferint eines que permeten a les persones afectades pel trastorn de l’espectre autista i als seus familiars treballar habilitats o millorar la comunicació amb la resta: també, n’hi ha que ajuden a gestionar situacions socials; guanyar autonomia; exercitar habilitats motores, o identificar emocions. Es tracta de tecnologia pensada per millorar la qualitat de vida de les persones amb TEA i és important tenir-la cada cop més present.