Apps per prevenir i combatre el virus Zika

10 març 2016

Temps de lectura 2 minuts

El virus del Zika, Aedes aegypti, va ser descobert a Uganda el 1947, però no va ser fins al 2007 que va començar a ser conegut a les comunitats científiques arran d’un brot del virus a l’illa de Yap, al nord d’Austràlia. Tot i que el virus causa una malaltia lleu, semblant a la grip, han saltat les alarmes a causa de les anomalies congènites que pot provocar si la persona infectada està embarassada, com microcefàlies i malformacions al fetus.

La presència del virus Zika s’ha confirmat, de moment, a un total de 31 països i territoris del món. Brasil i Colòmbia són dos dels països amb més afectats del virus, el qual es creu que pot ser la causa de l’augment de casos de nens nascuts amb microcefàlia i de persones afectades per una síndrome neurològica coneguda com a Guillan-Barré.

L’actual brot del virus va sorgir a Brasil fa unes setmanes i, fins ara, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha registrat més d’un milió i mig de persones infectades i s’estimen que hi ha 5.000 casos de microcefàlia en fetus de dones embarassades.

zika

Tant els governs com les Nacions Unides i altres ONGs s’han posat mans a l’obra en la prevenció i control del virus. També han sorgit iniciatives tecnològiques en forma d’aplicacions mòbils amb l’objectiu de sensibilitzar i protegir la societat.

Sem Dengue

A Brasil el govern de São Paulo ha dissenyat un dron per identificar zones endèmiques del mosquit a la ciutat i una app, Sem Dengue, per permetre als ciutadans alertar al govern de la localització d’àrees estancades que podrien ser possibles focus del virus. A través de l’aplicació, l’usuari pot enviar fotografies geolocalitzades als organismes de salut pública. Un cop rebuda l’alerta, en menys de 72 hores un funcionari del govern acudeix al lloc del possible focus del virus i neteja o elimina la zona per evitar un nou estancament d’aigua. Aquesta app ja s’ha estès a 30 ciutats brasileres i ja compta amb més de 100.000 usuaris registrats.

Barrio sin Dengue

A Argentina, amb l’ajuda d’un mapa i una aplicació mòbil anomenada “Barrio sin Dengue”, els argentins poden conèixer el risc de dengue a la seva zona i alertar a les autoritats de punts on hi pot haver possibles criadors. En cas de ratificació de l’alerta, la icona es tornarà de color taronja i servirà perquè els responsables de sanitat decideixin les estratègies de prevenció de l’epidèmia. Una app similar a l’anterior per detectar possibles focus de zika, dengue o chikungunya.

Mosquito alert

Aquesta és una iniciativa en forma d’aplicació mòbil que s’ha creat a Barcelona per alertar de l’arribada del mosquit transmissor del Zika a Espanya. L’app, disponible per Android, permetrà crear un mapa la situació territorial del mosquit. Un cop descarregada l’aplicació, l’usuari que s’hagi trobat amb un mosquit haurà de respondre a unes preguntes bàsiques sobre les seves característiques i enviar una fotografia, que en menys de 24 hores serà validada i inclosa al mapa per un grup d’experts.

Ja existeix una aplicació similar per localitzar el mosquit tigre, “Atrapa el tigre”, que el 2015 va registrar 4.000 possibles localitzacions del mosquit.