La Rosa viu al barri de Sant Antoni de Barcelona. Com cada matí a primera hora, alça la veu i pregunta quin temps fa tot engegant el seu programa de ràdio preferit. Qui respon automàticament és el seu assistent de veu, un aparell lluminós que s’integra entre tots els electrodomèstics de la casa. Poc a poc s’incorpora i aprofita per demanar a l’assistent quina medicació li toca prendre’s. Potser més tard, a mig matí, farà una videoconferència amb la família i fins i tot amb algunes amigues per comentar les últimes novetats del barri. Pot semblar ciència ficció però és una realitat cada vegada més estesa. Als seus vuitanta anys segurament mai s’hagués imaginat que la tecnologia seria una gran aliada a l’hora de fer front a les llargues tardes de solitud per gestionar el temps personal i d’oci. Al principi recorda com era d’estrany dirigir-se a una màquina per interactuar però amb el temps ha descobert una gran oportunitat. De fet, tenir l’aparell ben a prop i saber que pot activar qualsevol ordre amb la veu li dona seguretat i molta tranquil·litat. Si té un accident i cau, per exemple, sap que tant sols ha de cridar i ràpidament s’activarà un protocol d’emergència per demanar ajuda. Tot i així té molt clar que no es tracta un substitutiu de les relacions personals sinó el mitjà i el canal per arribar-hi.
La tecnologia d’assistents de veu ha revolucionat els últims anys la forma d’entendre la usabilitat de la tecnologia i com pot ser de gran utilitat per persones en situació de vulnerabilitat o amb dependència; com poden ser les persones grans o amb algun tipus de dificultat social. L’assistència per veu permet que la persona interactuï amb l’altaveu intel·ligent a través de la veu natural, podent fer-li a l’assistent nombroses peticions, com programar alarmes, consultar el temps, divertir-se, fer trucades, conèixer noves persones del barri… En definitiva tot allò que es pugui imaginar que podem programar.
No és cap secret que la població mundial està envellint i necessitem eines que ens permetin assistir i tenir cura dels nostres familiars i persones grans amb necessitats especials. L’envelliment és un procés que comporta un deteriorament físic i cognitiu que afecta les activitats de la vida diària. A tot plegat hi hem de sumar factors de caràcter socioeconòmiques que condicionen la vida de les persones grans. La pandèmia provocada per la Covid19, especialment durant el confinament, també ens ha demostrat com és d’important la llar per les famílies i la importància d’incorporar eines i recursos que humanitzin els domicilis i donin resposta a les inquietuds quotidianes. Hi ha una clara tendència mundial en el disseny i implementació de solucions tecnològiques orientades a ajudar les persones grans, tant en la cura de la seva salut com en l’impuls d’una millor qualitat de vida, que els permeti tenir una vida plena i independent.
Es calcula que els propers anys gran part de l’atenció i la cura de les persones grans serà a domicili. Moltes seran les persones que necessitaran adaptar les cases per viure amb garanties d’independència.
El control per veu i les tecnologies emergents seran clarament noves aliades en la transformació del model assistencial. El seu funcionament es basa en la capacitat d’entendre la veu humana a través d’intel·ligència artificial. Entre les funcionalitats que poden fer la vida dels nostres majors més fàcil estarien: gestió de recordatoris, socialització, comunicació amb persones properes, adaptació de solucions domòtiques, alarmes i sistemes d’emergència, informació d’actualitat, música… i infinitat de recursos més.
Conscients de totes aquestes potencials oportunitats des del Suara Lab, el laboratori d’innovació social de Suara Cooperativa, hem estat desenvolupant els últims mesos una solució que s’integra als assistents de veu per donar resposta a les inquietuds i necessitats de les persones grans als seus domicilis. Per fer-ho, a l’igual que en els dispositius mòbil disposem d’aplicacions per a descarregar-nos noves funcionalitats. Els resultats de la prova pilot son prometedors. Els assistents per veu disposen del seu propi mercat d’aplicacions que s’expandeixen la seva utilitat. Integració de domòtica, jocs de preguntes tipus trivial, aplicacions per a exercitar la memòria fins i tot comprar el teu producte favorit simplement amb demanar-lo a el dispositiu. Tot i així, el repte principal per a l’adopció dels assistents per veu per part de la gent gran és la necessitat de activar-via ordres de veu estructurats: Perquè et responguin, has de seguir una sintaxi específica: paraula d’activació + aplicació + comandament de consulta.
Els assistents de veu comencen a ocupar un espai central a la nostra vida digital i la tendència indica que el seu ús serà exponencial i natural. Una vegada més, la tecnologia pot ser una gran finestra per fer millor la vida de les persones on de forma accelerada transformarà fins i tot la nostra forma de viure i entendre els domicilis.
Autoria: Suara Lab