Barcelona, la ciutat on neixen i creixen les startups

24 gener 2017

Temps de lectura 2 minuts

Barcelona és el cinquè pol d’atracció de startups a tota Europa, només darrera de Londres, Berlin, París i Amsterdam , i acull el 28,4% de startups de l’estat espanyol, segons revela un estudi de la Fundación Mobile World Capital Barcelona. En aquesta ciutat, sobre tot destaquen les start-ups relacionades amb l’e-commerce (21%), el mòbil (10%), empreses (10%) i sector social (9%). També destaca l’augment del nombre de start-ups relacionades amb el turisme, que va passar de suposar un  5,9% el 2015 fins el 9% el 2016.

La capital catalana va copar (56%) també la majoria de les inversions realitzades a startups a Espanya, arribant gairebé als  282 milions d’euros, tot i que considerablement menys que el  2015.

“Espanya i els seus principals hubs segueixen sent actors importants a nivell europeu, el què demostra la maduresa de les seves startups a través de les inversions (i, sobre tot, en fases avançades) i la seva força per atraure talent. De cara al futur, s’ha de sacar partit a aquestes variables per expandir l’ecosistema espanyol i apropar-lo a d’altres hubs com ara Regne Unit, França i Alemanya”, segons exposa l’estudi.

 

Espanya, hub de startups

L’informe explica que el sector digital a Espanya va representar el 5,2% del PIB espanyol el 2016, concentrat principalment a  Barcelona, Madrid i València (per aquest ordre).

El sector social (entès àmpliament) va ser el segon més important d’entre totes les activitats digitals que més van créixer, tan sols després del e-commerce i per davant del d’empreses i turisme.

Espanya és el cinquè país d’Europa amb més programadors qualificats (després de Regne Unit, Holanda, Alemanya i França) i el seu salari s’ha incrementat un 33% en els darrers 4 anys. Tot i això, el seu sou és més baix que la mitjana europea.

L’any passat, les inversions realitzades en aquest sector a l’estat espanyol van superar els 500 milions d’euros, en consonància amb la tendència a la baixa que s’ha registrat a la resta d’Europa. La valoració mitjana dels projectes i empreses a les què s’ha invertit va ser més gran el 2016 que en els anys anteriors, dada que reflexa la creixent maduresa de l’ecosistema del país.

El sector social (entès àmpliament) i el del mòbil van ser els què van rebre més inversions, copant un 31% i un 19% del total, respectivament. A més a més, l’estudi revela que la barreja de tipus i fonts d’inversors és sana, i en destaca  que molt capital risc en etapes primerenques ha evolucionat a capital risc d’etapes avançades, al temps que l’augment dels business angels promouen la continuïtat de l’ecosistema.

Tanmateix, la majoria de les inversions a start-ups a Espanya són d’origen estranger (59%), concretament van provenir de 436 inversores internacionals.

El nombre de fusions i compres produïdes a l’estat ha baixar en comparació al 2015, tot i que la quantitat de les operacions ha assolit la xifra rècord de 1.200 milions d’euros. D’entre aquetes operacions van destacar la de Privalia amb Vente Privée, la de Pepemobile amb Másmovil Ibercom i la de Ticketbis amb eBay.