Segurament en l’últim any hem sentit a parlar sobre la tecnologia blockchain, i si més no, en una de les seves principals aplicacions que és el bitcoin. Com en el cas de totes les tecnologies disruptives, apareixen moltes possibles aplicacions i sistemes però, pot ser rellevant per a les entitats socials a curt termini?
El blockchain és un sistema de distribució d’informació basat en una xarxa d’ordinadors independents (anomenats nodes), que tenen la responsabilitat de verificar transaccions i emmagatzemar registres de manera anònima en bases de dades, impedint d’aquesta manera que la informació pugui ser esborrada. En el moment que tots els nodes han validat i enregistrat una informació, aquesta es considera valida. Realment és com el llibre comptable d’una empresa que anota l’entrada i sortida de transaccions i es compara amb el de les empreses que les reben. En el cas de moltes entitats socials, la informació que generen està emmagatzemada en un servidor propi o compartit fàcilment hackejables, cosa que si la seva informació estigués distribuïda en diferents nodes, seria més complicat de hackejar perquè ho haurien de fer de manera simultània en tots els nodes.
Alguns estudis estimen que un 1% de les entitats socials d’arreu del món ja accepten criptomonedes com a mètode de donació.
Més interessant que la tecnologia en sí mateix, són les possibilitats que ofereix. Actualment és cert que els sistemes blockchain són complexes però les capacitats de contribuir al Tercer Sector són molt interessants. L’exemple més clar és acceptar donacions en bitcoins i altres criptomonedes. Alguns estudis estimen que un 1% de les entitats socials d’arreu del món ja accepten criptomonedes com a mètode de donació, i que durant els dos últims anys s’han donat milions en aquest sistema. La pàgina de donacions de Heifer Internacional, accepta bitcoin i altres criptomònades com Etherum, Ripple i Litecoin.
Algunes fundacions als Estats Units, per exemple, ja estan otorgant les seves subvencions a través de les criptomonedes i les persones que han fet fortuna amb aquesta tecnologia, estan creant organitzacions per finançar projectes a través de la tecnologia blockchain.
D’altra banda, el blockchain també pot impactar en el Tercer Sector en la transparència, ja que permet fer un seguiment de les donacions, accedint a un registre públic sobre quan s’ha fet una donació, a qui se li ha fet i fins i tot amb quin objectiu. Un exemple d’aquesta aplicació és el projecte GiveTrack, que permet fer seguiment de les donacions i veure l’impacte real del projecte a temps real. A Espanya podem veure exemples similars com és el cas de Comgo que ha començat una prova pilot amb 8 fundacions d’arreu del territori: Fundació Recover, Hospitales para África; Càritas; Homeless Entrepreneur; It-willbe.org; KUBUKA, Farmacéuticos sin Fronteras; Fundació Exit i Orden de Malta. En paraules del seu fundador, Manuel Hurtado, “utilitzar aquesta tecnologia pot suposar per a les entitats un estalvi d’auditoria, eficiència i transparència”. De la mateixa manera destaca la importància que els donants comprovin l’eficàcia de les seves contribucions perquè les reforcin, ja que la desconfiança és el principal fre a les donacions”.
Però també podem trobar aplicacions del blockchain directes en els col·lectius que el Tercer Sector atén, per exemple per abaratir les transaccions entre països per treballadors migrants, banca virtual per a la gent que no té banc, drets de propietat de la terra, tracking de la cadena de subministrament de productes sostenibles, maneres de votar segures, etc!
Estem parlant encara d’una tecnologia que es troba en fases molt inicials, però en algun moment igual que ho han fet l’internet, el correu electrònic i altres tecnologies, acabarà per extendre’s i podrem fer-ne ús de forma relativament senzilla. Les entitats socials passaran de preguntar-se que és el blockchain i perquè serveix, a com puc treure’n profit d’aquesta nova tecnologia. A més de ser una paraula de moda, blockchain és una tecnologia molt disruptiva i que val la pena que no li perdem la pista ens el pròxims anys.
I vosaltres, coneixeu algun cas de blockchain en el Tercer Sector?
Artícle original de: