La tecnologia pot jugar un paper clau en la millora de la vida de les persones o l’organització interna d’una entitat. En el Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector Social de Catalunya vam poder conèixer cinc bones pràctiques en digitalització de cinc entitats socials d’arreu del territori.
SAM Photo i Alerta Temprana (Acción Contra el Hambre)
SAM Photo i Alerta Temprana són dos grans projectes d’Acción Contra el Hambre en què el component tecnològic ha estat clau per al seu desenvolupament. 16 milions d’infants al món pateixen desnutrició aguda severa: el 70% dels que reben tractament es cura, però un 20% no n’arriba a rebre. Per això, és imprescindible diagnosticar la desnutrició a temps per salvar una vida. ‘SAM Photo’ és una aplicació mòbil que permet identificar de forma ràpida i fiable la desnutrició aguda severa a través d’una fotografia i de tecnologies d’IA i de reconeixement d’imatge.
D’altra banda, ‘Alerta Temprana’ és una plataforma que analitza més de 200 indicadors -de vulnerabilitat, riscs econòmics, climàtics, de conflicte…- i crea un índex de risc per a l’acció i ofereix alertes que els permeten estar més ben preparats per a l’acció. “El valor de transformació digital, però, va més enllà d’aquests sistemes. Les dades que generem són un gran actiu de l’organització i podem generar un valor molt més gran si som capaços de combinar-los”, explica Víctor Giménez, director de transformación digital d’Acción Contra el Hambre.
Centro Social Virtual e-Rueca (La Rueca Asociación)
Es tracta del primer centre d’acompanyament social completament virtual en què s’ofereix atenció, informació i assessorament social de forma gratuïta. Amb un disseny similar al d’un centre d’atenció físic, dividit en plantes i sales d’atenció per especialitats: psicologia, atenció social, laboral, jove, jurídica… i amb més de 20 professionals darrere, eRueca sorgeix com un espai d’atenció on des d’un mòbil, tauleta o ordinador, les persones en situació de vulnerabilitat poden contactar i ser ateses per professionals de diferents àmbits, a través de videotrucades, correu electrònic, whatsapp o SMS. “Des del març de 2020, hem rebut més de 160 mil visites al web”, apunta Antonio Llorente, director general de La Rueca Asociación.
Brain App (Fundación Pasqual Maragall)
La Fundació treballa per aconseguir un futur sense alzheimer i compten amb diverses línies d’investigació des de la perspectiva de la prevenció. Així, fan proves a més de 3 mil persones voluntàries per analitzar l’evolució – o no – de la malaltia. Per millorar la relació amb les persones participants, van desenvolupar una aplicació, Brain App, que permet recollir de forma digital les dades, programar cites, comunicar-se amb les persones voluntàries, guardar la seva història clínica, entre altres. “És un nou canal de comunicació que ens permet establir un vincle amb les participants dels nostres projectes d’investigació, acompanyar-les i que no se sentin perdudes”.
Observatorio de las Brechas Digitales (Fundación Esplai)
L’Observatorio de las Brechas Digitales de Fundación Esplai vol ser un punt de trobada des d’on conèixer, analitzar i discutir sobre bretxes digitals i liderar una investigació per analitzar l’autopercepció d’inclusió social i capacitació digital de les persones que participen en cursos d’alfabetització digital. També vol impulsar un baròmetre de bretxes digitals per extreure una foto fixa de com està el sector i empoderar les responsables de transformació digital de les entitats socials a través de dades, informació i documentació generada des del mateix sector.
Cool Thinkers (Suara Cooperativa)
Des de Suara Cooperativa creuen fermament en la innovació centrada en la persona, dotant d’eines a les treballadores per al seu empoderament i tenen entre cella i cella crear un model d’innovació que sigui transversal. Amb aquest objectiu van impulsar ‘Cool thinkers’, un projecte amb què han pogut fer arribar a tota l’organització la metodologia per innovar. Primer van formar una quarantena de persones en dinamització d’espais d’innovació, design thinking i eines d’acompanyament a la transformació digital i “a partir d’aquí es va activar una formació en cascada: aquestes persones van formar a professionals d’altres serveis en metodologies àgils. L’objectiu és que la formació arribi a totes les treballadores de Suara i que els serveis, de forma autònoma, puguin generar els seus processos d’innovació”, explica Mohamed El Amrani, responsable d’innovació de Suara Cooperativa.
Pots recuperar la conversa completa i l’streaming del Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector Social de Catalunya aquí.