El 15 i 16 de juny, la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya organitza el 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya al Petit Palau del Palau de la Música Catalana. Amb el lema ‘La reconstrucció social. Noves propostes des del Tercer Sector Social’, el congrés vol ser un espai de retrobament per al conjunt de les entitats socials, i una oportunitat per compartir estratègies i experiències i reflexionar sobre la resposta als nous reptes socials derivats de la Covid-19.
El congrés té un format híbrid: presencial i en línia. Així, el Petit Palau acollirà el gruix del programa: la inauguració institucional, les sessions plenàries, la conferència inaugural i l’entrevista de cloenda. La tarda del dimecres 15 de juny entre les 16 i les 18 h, però, se celebraran 6 taules d’experiències que es podran seguir de forma telemàtica. S’hi compartiran bones pràctiques en diferents àmbits que les entitats socials han desenvolupat durant la pandèmia per atendre i acompanyar persones en situació de vulnerabilitat i que poden ser d’interès, útils o d’ajuda per a altres organitzacions. Al web del 7è Congrés ja podeu descobrir quins són els projectes que es donaran a conèixer. Una de les taules se centrarà a presentar bones pràctiques en digitalització i, des de m4Social, us animen a connectar-vos dimecres 15 a la sala de zoom amb aquest enllaç per descobrir les quatre iniciatives que es compartiran.
Pla Director de Connectivitat i Programa sobre les Colònies tèxtils
La connectivitat és el principal àmbit d’actuació de la Fundació Cellnex, que posa en marxa programes al servei de zones del territori en situació de vulnerabilitat. En la taula de digitalització presentaran dos projectes propis: el Pla Director de Connectivitat i les Colònies tèxtils. El primer defineix les línies de dinamització a seguir per aconseguir un impacte en el territori i es materialitza en una matriu de poblacions rurals on portar connectivitat a través de 6 programes d’acció. El segon és una iniciativa per a la reactivació de colònies industrials: habilitant espais d’ús social i educatiu que facilitin el desenvolupament empresarial i fomentin la innovació gràcies a la connectivitat. Els reptes principals són dinamitzar la zona, impulsar activitats, millorar l’ocupació i reivindicar el patrimoni industrial de la zona.
Toolkit UOC per a la transformació digital de les entitats socials
La UOC presentarà un toolkit que vol ser una guia en obert per a totes les entitats socials que necessitin un acompanyament cap a la seva digitalització. Es tracta d’un joc d’eines per poder adaptar la seva activitat i s’ofereixen diferents pautes i estratègies per ajudar en aquest procés complex i multidimensional, de manera que sigui adaptable al context i a les necessitats de cada organització, incloent-hi exemples de bones pràctiques en les quals inspirar-se.
El Toolkit s’ha fet a partir del treball en xarxa amb entitats socials que han estat directament implicades en les entrevistes i el treball de recerca. A través de les entrevistes, van poder identificar aquelles problemàtiques comunes a l’hora de dur a terme aquesta adaptació digital. La idea és que tots aquells aspectes que potser ara no estan contemplats, puguin recollir-se i treballar-se, fomentant així aquesta cocreació i col·laboració i que pugui revertir en la resta d’entitats que estan en el mateix camí de la digitalització.
Guia de bones pràctiques per a la digitalització d’organitzacions socials
Des de Fundesplai són conscients que la pandèmia ha accelerat la necessitat d’afrontar la transformació digital a les entitats socials. Aquesta guia de bones pràctiques per a la digitalització d’organitzacions socials la van preparar dins del projecte de DigitalizaciONG a partir de l’experiència pràctica i del treball en xarxa de 14 entitats socials que van iniciar el seu procés de transformació digital i de les persones de les entitats que hi van participar. El recurs presenta casos d’èxit i experiències que poden ajudar i inspirar a altres organitzacions a començar aquest procés estratègic de transformació digital i recull recursos pràctics i aportacions així com a reflexions i consells pràctics.
Digitalització de la formació en empoderament en salut mental ‘Prospect’
La taula sobre digitalització també serà una bona oportunitat per conèixer el procés de digitalització de la formació Prospect de Salut Mental Catalunya (dirigida a persones amb experiència pròpia en salut mental, familiars i professionals) que ha permès que durant el 2020 i el 2021 les persones interessades hagin pogut continuar formant-se en empoderament en salut mental, millorant la seva qualitat de vida i l’atenció oferta des dels serveis.
Per l’entitat, un dels èxits més evident ha estat aconseguir adaptar una formació dissenyada originalment per ser impartida en format presencial al format en línia.
A més, la virtualització els hi ha permès atendre diferents necessitats de les persones participants, les quals per raons de dispersió territorial, dificultats de desplaçament, conciliació familiar i laboral, etc. no haguessin pogut participar del programa en modalitat presencial i sí que han pogut fer-ho en modalitat digital.
Si vols descobrir tots els detalls d’aquestes quatre bones pràctiques en digitalització, el pròxim dimecres 15 de juny, entre les 16 i les 18 h de la tarda, connecta’t a la Taula d’experiències en digitalització del 7è Congrés del Tercer Sector Social de Catalunya a través d’aquest enllaç. No t’ho perdis!