Dia Mundial de les TIC: com poden ser útils les dades massives a l’àmbit social?

18 maig 2017

Temps de lectura 2 minuts

Cada 17 de maig, des de fa 11 anys, es commemora el Dia Mundial de les Telecomunicacions, Internet i de la societat de la informació, més conegut com el “Dia d’Internet”. A Barcelona s’ha celebrat l’efemèride amb una taula rodona per debatre el potencial de les dades massives pel desenvolupament, amb el títol “Big Data for Big Impact”.

Cinc experts han posat sobre la taula exemples de com una gestió intel·ligent de les dades massives pot incidir favorablement en àmbits com el de la salut, l’educació, la justícia, la gestió del turisme, o per assolir alguns dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Els ponents han assenyalat alguns dels reptes que implica el Big Data. Un d’aquests reptes és la necessitat d’un coneixement transversal -en tots els àmbits de l’empresa, etnitats i l’administració- del valor de les dades massives a l’hora de prendre decisions,que implica nevitablement la necessitat que el Big Data sigui present en qualsevol disciplina educativa.

Els participants de la taula van ser Ana Freire (@ana__freire) , professora de la UPF i experta en Big Data; Eduard Gil, Data Leader al Departament de Justícia de la Generalitat; Ferran Marqués, director de l’ETSETB-UPC; Albert Mercadal (@albertmercadal ‏), director d’Operacions i Solucions de Synergic Partners; i Marc Torrent (@MTrrnt ‏), director del Centre d’Excel·lència en Big Data d’Eurecat. 

Altre dels punts claus destacats pels ponents es que cal aprofitar la potencialitat de les dades massives i fer una aposta decidida per la seva democratització real. Les dades són “més profitoses” si, a més d’acumular-se, permeten accedir-hi i poder-les compartir. A la cloenda de la jornada, el Secretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró (@jordiPuignero), a llançat el repte de que “tots plegats hem de ser capaços de governar les dades”.

La celebració de la jornada estava integrada dins el programa d’activitats de la Unió Internacional de les Telecomunicacions de les Nacions Unides (ITU), ha comptat amb la intervenció via vídeo del seu secretari general, Houlin Zhao (@ITU), que ha destacat el potencial de les dades massives, “El Big Data ha de poder impulsar el desenvolupament mundial”. L’acte també ha servit per presentar i signar l’acta fundacional de l’Associació de Professionals TIC de Catalunya que integra l’Associació Catalana d’Enginyers de Telecomunicació (Telecos.cat), el Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) i l’Associació GrausTIC.

 

*Fotografia de capçalera cedida per Telecos.cat.