El passat 27 de setembre es va celebrar a Catalunya el Dia Mundial de les Tecnologies de l’Informació i la Comunicació (TIC). Al voltant d’aquest dia es van organitzar diferents jornades en les que es va parlar de les TIC a l’àmbit social.
Diada TIC 2018
Al CosmoCaixa de Barcelona es va celebrar la Diada TIC 2018, en la que fins a 30 experts i directius del sector van debatre sobre la humanització de la tecnologia. Els principals temes van ser: mobilitat (cotxe connectat), les TIC aplicades a la logística (noves tecnologies i ‘e-comemerce’, i compres per internet), l’impacte de la intel·ligència artificial cognitiva (dilemes ètics) i administració pública digital.
A més, es van entregar els Premis GrausTIC 2018. En la modalitat de comunicació i divulgació el guardó se’l va endur el programa Popap de Catalunya Ràdio, mentre que en la categoria d’excel·lència empresarial Fundació i2CAT. Així mateix, es va premiar a la Fundació Orange (integració social a través de les TIC), Estabanell Energia (innovació digital) i Jordi Marín , professor i membre del consell social de la Universitat Pompeu Fabra (premi al professional).
Mohamed El Amrani, membre de la Comissió de seguiment de m4Social i de la cooperativa Suara, va assistir juntament amb Antoni Eroles, Product Manager de Cellnex Telecom, al programa de ràdio “La Brúixola” de l’emissora Onda Cero.
Allà es va explicar el projecte de sensorització d’habitatges socials en el que la Taula d’entitats del Tercer Sector, a través del projecte m4social, esta participant des de ja fa uns mesos i van compartir taula rodona amb el secretari general de Telecomunicacions de la Generalitat, David Ferrer, Montse Serra, d’HP i Joan Giró de GrausTic.
Podeu escoltar el programa aquí: Programa especial en motiu de la Diada TIC
Jornades RDI TIC Salut i Social
Durant 2 dies, a Vic (Osona) es van celebrar les 8es jornades TIC Salut i Social que, sota el lema ‘Tecnologia i humanisme’ es van centrar en la capacitat humanitzadora de les tecnologies digitals per promoure la salut i benestar social de les persones, i per canviar les organitzacions.
El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va inaugurar les jornades fent una crida a una “atenció sanitària i social centrada en les persones i en la seva diversitat”.
Durant dos dies s’han presentat més de 100 projectes i experiències sobre l’ús de noves tecnologies en els àmbits de la salut i social. L’ús d’una app per diagnosticar i millorar la dislèxia, de nanorobots per tractar el càncer i de càmeres de vídeo per frenar l’avenç de l’Alzheimer són alguns dels casos presentats.
Adolf Díaz, coordinador de m4Social dins la Junta directiva de la Taula d’entitats del Tercer Sector, va participar a la taula rodona ‘Humanització de les organitzacions a través de les tecnologies’. Durant el col·loqui es van tractar temes com l’impacte dels “wearables” en l’àmbit de la salut, i com serà la societat de la intel·ligència artificial.
Adolf Díaz ha destacat que l’ús de les tecnologies no pot distreure la tasca d’atenció directa a una persona. Així mateix ha dit que ‘Les tecnologies per l’àmbit social hauran de tenir un grau molt elevat d’humanització i això s’aconsegueix treballant en horitzontal, colze amb colze entre tots els agents implicats en l’atenció a les persones, inclosos evidentment els tecnòlegs que dissenyen i desenvolupen les eines.’
Jornada de dinamització de la Internet Social 2018
Per altra banda, a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat, es va celebrar la Jornada de dinamització de la Internet Social 2018, enfocada en la innovació social digital. La jornada va ser, un any més, un punt de trobada entre dinamitzadors i col·laboradors del sector que van compartir experiències i metodologies inspiradores.
m4Social va ser present a l’espai “L’altaveu” en el que vam poder presentar el projecte.
Es va parlar de robòtica, d’intel·ligència artificial i dels dilemes ètics que planteja a la societat del futur. A més vam poder participar en diferents tallers d’innovació digital, disseny 3D i fins i tot un taller de drons. També vam conèixer de primera mà alguns casos d’èxit i s’ha reflexionat al voltant de les qüestions de gènere envers les TIC.