Eines col·laboratives per teletreballar

16 març 2020

Temps de lectura 3 minuts

Els últims esdeveniments provocats pel COVID-19 està obligant a moltes persones a fer un exercici de responsabilitat i a confinar-se als seus habitatges per evitar la propagació del virus. Però malgrat aquesta situació, ens hem de veure amb la capacitat d’aprofitar les eines tecnològiques disponibles al nostre abast per normalitzar l’estil de vida, continuar treballant i enfocar-lo com una oportunitat per desenvolupar una cultura organitzativa més innovadora i flexible, que més enllà d’aquesta crisi,  permeti millorar la conciliació professional i personal. 

Quines eines es poden utilitzar per estar connectats amb els companys i treballar de manera col·laborativa? Aquestes eines estan lluny de ser les úniques, però són algunes de les que existeixen  per promoure facilitar el teletreball a la vostra entitat. 

Slack

Slack és una eina senzilla que pot aportar molt valor a la nostra organització. Es tracta d’un espai de treball digital, al que es pot accedir en línia o a través d’una app, i on podeu centralitzar tota la comunicació d’una organització: e-mails, anuncis, documents, converses…

En donar-se d’alta a Slack, generarem un espai de treball on podem convidar altres membres de l’equip perquè es converteixin en administradors per gestionar l’eina o per ser col·laboradors.

Pel que fa als plans de pagament, actualment Slack compta amb tres versions: La gratuïta, l’estàndard i la plus. Tanmateix, si la vostra organització és una entitat sense ànim de lucre i compleix els requisits que estableix l’equip d’Slack, podreu aconseguir el pla estàndard de forma gratuïta.

Teams de Microsoft

Microsoft Teams és una solució en forma de plataforma de comunicació i col·laboració, que combina funcions com a xats de treball, vídeo-conferències, emmagatzematge d’arxius per a tenir-los localitzats i compartir-los ràpidament, entre altres serveis. Aquesta eina està integrada dins de la subscripció a la suite d’Office 365, i té extensions que poden integrar-se amb altres programes que no siguin de Microsoft.

Es tracta d’una eina de pagament però com a resultat de la situació actual, Microsoft ha decidit facilitar l’accés gratuït a Microsoft Teams per un període de 6 mesos. 

Zoom

El programa Zoom no solament ofereix trucades a través de vídeo sinó a més permet escriure missatges al mateix temps i compartir qualsevol arxiu o la mateixa pantalla amb els altres usuaris que hi participen a la reunió.

Tot i tractar-se d’una eina de pagament, a través del projecte de TechSoup Spain, abans anomenat projecte DONO, del que hem parlat en articles com “La teva entitat encara no aprofita les donacions i els descomptes en llicències? Coneix DONO!”, les entitats es poden beneficiar d’un descompte per la subscripció anual. 

Si preferiu el treball amb una eina lliure, teniu Jitsi que a més de ser lliure és una eina gratuïta.

GSuite de Google

Aquesta és una de les eines més utilitzades per teletreballar del món. Les eines gratuïtes que podem utilitzar de Google, alguns exemples són Docs (editor de text), Presentations (editor de presentacions), Hangouts, entre d’altres. De fet, a causa de l’epidèmia de coronavirus Google, a partir d’aquesta setmana, implementarà accés gratuït a les funcionalitats avançades de videoconferència de Hangouts Meet per a tots els clients de G Suite i G Suite for Education a escala mundial fins a l’1 de juliol de 2020.

 

NetSquared Barcelona

Més enllà de les eines tecnològiques, algunes entitats podeu estar fent front a dificultats per implementar aquests serveis, per aquest motiu entitats com NetSquared Barcelona es posen a la disposició d’entitats i col·lectius que estiguin donant una resposta a l’emergència social per resoldre dubtes o dificultats relacionades amb l’àmbit tecnològic. Us podeu posar en contacte amb ells a través del seu canal de Telegram: https://t.me/TecnologiaSolidaria.

Aquí teniu algunes alternatives per garantir la connectivitat entre treballadors a distància i per poder treballar de manera col·laborativa des de qualsevol racó. En pròxims articles parlarem sobre les mesures de seguretat que s’hauran de prendre per poder fer teletreball. 

 

Fotografia de Joanna Kosinska on Unsplash