Com suturar l’escletxa de gènere dins l’àmbit de la tecnologia?

12 març 2018

Temps de lectura 3 minuts

Tot i que a Europa en els últims deu anys la demanda d’experts en innovació tecnològica ha augmentat fins vuit vegades més respecte els altres àmbits, i que tot i que segons la Comissió Europea al 2020 hi haurà a Espanya 140.000 llocs de treball d’aquest tipus no coberts, la participació de dones en aquest camp es manté molt baixa. Segons l’estudi “Las mujeres en el mercado de Trabajo de las tecnologías” publicat al 2017, en l’àmbit tecnològic, les dones no representen ni el 25% de les persones ocupades.

Els experts asseguren que hi ha un seguit de prejudicis socials que fan que les dones no vegin el món tecnològic com una oportunitat laboral.  Segons la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) només una de cada deu alumnes d’estudis superiors com telecomunicacions o enginyeria informàtica és dona, i és per això que s’han anat llençant campanyes, com “El que no t’expliquen” o #mésDonesUPC, que volen donar major visibilitat al talent femení i apropar els estudis tecnològics a les noies

Accions per suturar l’escletxa de gènere

Per suturar l’escletxa de gènere que caracteritza el sector tecnològic, Ana Maria González, investigadora del grup de recerca GENTIC (Relacions entre el Gènere i les TIC a la Societat del Coneixement) de la UOC i Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, proposen en un article recent publicat al diari “El Crític” les següents 5 accions:

  1. Co-educar des de la infància en la capacitat tecnològica

Tot i les bones qualificacions escolars, diversos els estudis asseguren que és a l’adolescència quan les noies perden l’interès per les carreres STEM (acrònim en anglès de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques).

Cal treballar tant en l’autopercepció infravalorada de les estudiants en les seves competències tecnològiques com en les expectatives del professorat i fomentar vocacions STEM.

  1. Visibilitzar les aportacions i la presència de les dones a la tecnologia

Donant veu a les fites tecnològiques aconseguides per dones per a que les noies puguin tenir un model en el que s’hi puguin reflectir, acabant amb l’estereotip de la dona tecnòfoba.

  1. Emfatitzar la tecnologia com a eina

Destacar la utilitat de les tecnologies per respondre a necessitats socials, per exemple, vinculades a àmbits com el medi ambient o la salut, posant èmfasi en la importància que tenen pel futur de la societat.

  1. Acompanyar les joves tecnòlogues a encarar entorns professionals masculinitzats.

Encara hi ha poques executives i programadores dones i això fa que les empreses de tecnologia puguin ser llocs incòmodes per a elles. Cal més inclusió i igualtat de salaris en el sector per aconseguir diversitat en la orientació de la professió.

  1. Promoure jornades laborals més sostenibles

Promoure un model de treball que es pugui conciliar amb la vida personal i on els treballadors s’hi puguin desenvolupar sense dedicació extra laboral, un factor que no només allunya a les dones d’aquest tipus de professions sinó que no és un model que sigui bo per a ningú.

Iniciatives que van en aquest sentit

Us esmentem algunes de les iniciatives que promouen la igualtat de gènere en l’àmbit de la innovació tecnològica:

  • Tecnovation Challenge és una iniciativa en la que es convida a les noies a identificar un problema del seu entorn i desenvolupar una solució juntament amb mentores enginyeres, voluntàries i la idea que amb llenguatges de programació es pot fer un món millor.
  • Women4Tech és un programa d’activitats de la Fundació Mobile World Capital que s’ha celebrat per segon any dins el Mobile World Congres 2018 i que permet fer un anàlisi en profunditat dels temes que donen forma a la diversitat de gènere en la indústria mòbil.
  • Spark Girls és un programa d’activitats, presentat recentment al Youth Mobile Festival (Yomo) en el marc del Mobile World Congress, dissenyades per despertar vocacions cientifico-tecnològiques a través del joc i el lleure en les nenes.
  • AdaLab és una empresa social facilita a les dones perquè esdevinguin professionals líders del món digital. Ho fan a través d’un programa integral dirigit a dones, que inclou formació intensiva en perfils digitals altament demandats i faciliten la seva inserció en empreses col·laboradores.
  • “Code: Debugging the Gender Gap” pel·lícula documental de Robin Hauser Reynolds (2015) que analitza la baixíssima representació femenina dins l’àmbit de la informàtica, què representa i com es podria tancar l’escletxa digital de gènere.

Fonts:

The Digital Gender Divide Is An Economic Problem For Everyone

Las mujeres en el mercado de Trabajo de las tecnologías

En marxa la campanya #mésDonesUPC per fer més visible el talent femení

Campanya “El que no t’expliquen’ de la UPC i la UOC

El Crític – Com suturar la bretxa de gènere al sector tecnològic?