Quin ús de la tecnologia fan les ONG a nivell mundial?

4 maig 2018

Temps de lectura 5 minuts

El mes passat vam publicar un article sobre sis tendències en tecnologia que les entitats socials necessitem entendre aquest 2018 i que vam difondre a partir Nonprofit Tech for Good, un blog americà dirigit als professionals de les entitats socials que parla de l’ús de les tecnologies.

Avui volem compartir un informe que Nonprofit Tech for Good publica anualment des de fa 3 anys. Es tracta dels resultats d’una enquesta que voluntàriament omplen milers d’entitats socials arreu del món i que aporta una visió global de l’ús que el Tercer Sector fa de les tecnologies: comunicació via web i correu electrònic, eines de captació de fons online, xarxes socials, tecnologia mòbil, software de seguretat i d’administració de dades.

Metodologia

L’enquesta, que es va publicar en àrab, anglès, francès, portuguès i espanyol, va estar penjada i va ser promoguda a la xarxa durant 3 mesos (agost-octubre de 2017). Per tant, van poder respondre-la aquelles entitats socials que: 1) llegien àrab, anglès, francès, portuguès o espanyol; 2) tenien accés a Internet; 3) utilitzaven correus electrònics o xarxes socials.

Enguany, han realitzat l’enquesta 5.352 ONG de 654 països distribuïts en 6 continents: Un 46,7% d’Amèrica del Nord, un 19,2% d’Europa, un 16,8% d’Àfrica, un 9,8% d’Àsia, un 4,5% Austràlia i Oceania i un 3% d’Amèrica del Sud. De tot això, Espanya només representa un 2,5% de les entitats socials enquestades.

L’Informe (Global NGO Technology Report), que us podeu descarregar gratuïtament en aquest enllaç, mostra en primer lloc els resultats a nivell mundial, però donades les elevades disparitats en la infraestructura i l’accés a Internet, també presenta les mitjanes per continent. Avui us mostrem els resultats a nivell mundial.

Resultats a nivell mundial per categories

· Comunicacions web i correu electrònic

Des de fa gairebé tres dècades, les comunicacions web i per correu electrònic s’han convertit en les eines de comunicació en línia més poderoses que tenen les ONG per inspirar filantropia i crear consciència sobre la seva missió i els seus programes. La seva base és l’extensió de domini.org que, d’acord amb l’informe de tendències globals en donació, un altre informe que complementaria aquest, és l’extensió de domini més fiable en el món, i el fan servir fins a un 68% de les ONG.

Avui, el 92% de les ONG tenen un lloc web. D’aquest percentatge, el 87% són compatibles amb mitjans mòbils. Pel que fa els Sistemes de gestió de continguts, 44% de les ONG del món fan servir WordPress

· Captació de fons online

Després de provar varies estratègies de donació online, les ONG han trobat una sistema que els hi funciona i que es basa en publicar continguts regularment, tant notícies com entrades de bloc sobre històries properes que criden a la donació. Tot i que les xarxes socials funcionen, el correu electrònic ha resultat ser l’eina de captació més poderosa.

Avui, el 72% de les ONG accepta donacions al seu portal web i el 33% utilitza un servei personal de captació de fons online. El 47% de les ONG participa a la campanya #GivingTuesday. Mentre que la campanya s’expandeixi globalment, el moviment #GivingTuesday continuarà creixent.

· Xarxes socials

En el seu moment, l’aparició dels blogs, va permetre per primer cop que el públic fes comentaris sobre els continguts d’un web, i això va significar un canvi considerable en la estratègia de comunicació de les ONG. Posteriorment, es van integrar molt ràpidament a les xarxes socials, sent actives molt abans que les institucions governamentals i representant un rol importantíssim en l’augment del seu ús.

Avui, el 93% de les ONG del món tenen una pàgina de Facebook, el 77% a Twitter, el 56% a LinkedIn i el 50% a Instagram. Encara més revelador és que el 71% de les ONG està d’acord en que les xarxes socials són eficaces per a la captació de fons online i el 25% dels donants diu que les xarxes socials són l’eina de comunicació que més els inspira a donar.

· Tecnologia mòbil

Des de l’aparició dels primers smartphones, les aplicacions mòbils desenvolupades per ONG no han tingut gaire èxit. Després, amb el terratrèmol que tingué lloc a Haití al 2010 hi va haver interès en la tecnologia text-to-give (missatges de text per fer donacions) però van ser poc eficaces ja que sovint, els enllaços per donar no eren compatibles amb els dispositius mòbils. Ara, tan sols el 15% de les ONG envien missatges de text amb regularitat als seus donants.

Avui, les aplicacions mòbils principals del món són les xarxes socials i les aplicacions de missatgeria, concretament, WhatsApp, Facebook, Messenger i Instagram, totes propietat de Facebook, Inc. Tot i que ara per ara només el 18% de les ONG utilitzen aplicacions de missatgeria per comunicar-se amb donants i col·laboradors, però és probable que el nombre augmenti dràsticament durant els pròxims anys.

· Gestió de dades i Seguretat

A una era d’elevades amenaces en seguretat cibernètica, la gestió de dades i la seguretat és un imperatiu, i la modernització del Tercer Sector en aquest aspecte és tot un repte. Per sort, avui tenim diversos programes CRM que s’integren perfectament amb els software per a la captació de fons online i la gestió d’esdeveniments, així com també, amb serveis de màrqueting per correu electrònic. Pel que fa la seguretat, els software CRM ara es trasllada al núvol i també s’està recorrent a la tecnologia d’encriptació.

Avui, el 45% de les ONG utilitzen un CRM per rastrejar donacions i gestionar comunicacions amb donants i col·laboradors. D’aquest percentatge, un 64% utilitzen un CRM basat en el núvol. Per altra banda el 41% de les ONG utilitzen tecnologia d’encriptació per protegir les seves dades i comunicacions.

Per que fa el sistema operatiu, als ordinadors, el 80% de les ONG del món utilitza Microsoft Windows. A Smartphones i tauletes, Google Android supera Apple iOS. Per a moltes ONG, els equips d’Apple són massa cars i, fins que això canviï, Microsoft Windows i Google Android continuaran sent líders en el sector de les ONG.

 

Eines més eficaces

Quan a l’enquesta es demana per quines d’aquestes eines son més eficaces, aquestes son les respostes en cada cas:

Subscriptors i Seguidors

Quan a l’enquesta es demana per quants subscriptors i seguidors tenen, aquestes son les respostes en cada cas:

 

Vols participar?

Cada any, donat que cada vegada són més les ONG a tot el món que participen en l’enquesta, augmenta la precisió de l’informe pel que fa a les seves troballes i millora la seva utilitat per a la comunitat d’ONG.

Us animem a que participeu a l’enquesta del 2019 i per això, des de m4Social us anirem informant!

 


Font:

Global NGO Technology Report