Influència de la tecnologia en les donacions a ONG i entitats socials

6 novembre 2018

Temps de lectura 4 minuts

L’Informe de 2018 sobre tendències globals en donació és un projecte d’investigació que té com a objectiu entendre el perfil i les preferències de les persones que donen. L’informe realitzat per Nonprofit Tech for Good, inclou dades de donants dels sis continents per analitzar la influència de la tecnologia online en les donacions a ONG i entitats socials. Aquesta ha estat la seva segona edició, i l’informe complet està disponible en aquest enllaç

Metodologia

Entre el 23 d’abril fins al 30 de juny de 2018, es va realitzar una enquesta sobre tendències en donació a 7.106 persones de 119 països dels 6 continents. L’enquesta es va publicar en àrab, anglès, francès, portuguès i espanyol. D’aquesta manera cal tenir en compte que els participants han estat persones que amb accés a internet, que fan servir el correu electrònic o les xarxes socials i parlen un d’aquests cinc idiomes.

Tendències mundials en donació

Dels 7.106 participants, 6.057 havien fet algun tipus de donació durant els últims 12 mesos (participants donants) i 1,049 no (participants no donants).

Els resultats a nivell mundial revelen que la comunitat de persones donants està formada per més dones (65%), d’ideologia liberal (53%), que es consideren religioses (72%) i que donen entre 100-1.000 Dòlars dels Estats Units (USD) anuals (que són entre 88-881 euros). Les principals causes a les quals aquestes donacions donen suport són: nens i joves (15%), salut i benestar (11%), animals i el medi ambient (11%).

Aquestes són les principals conclusions de l’estudi:

  • El 54% dels donants de tot el món prefereix donar per Internet amb una targeta de crèdit o dèbit i el 9% ho fa a través del PayPal. L’augment de l’accés a la donació online a Àfrica, Àsia i Amèrica del Sud probablement augmentarà aquests resultats en els propers anys.
  • Al 74% dels participants el mitjà que més els inspira fer donacions és la comunicació digital. Concretament les xarxes socials (29%), i de les quals són més que Facebook (56%) i Instagram (20%). Després de les xarxes socials, el correu electrònic (27%) és el mitjà de comunicació digital més inspirador. ONG i entitats socials han d’invertir en tecnologia per mantenir-se visibles.
  • El 41% dels donants a ONG també dóna a campanyes de crowdfunding online que beneficien a persones concretes en situacions diverses i el 16% d’aquests, reconeix que degut a aquest tipus de campanyes, dóna menys diners a les ONG i entitats socials.
  • Pel que fa a l’edat dels donants, les generacions són cada vegada més homogènies i donen a través de la tecnologia. Tant Millennials (nascuts entre 1981-1997), com la Generació X (nascuts entre 1965-1980) com “Baby Boomers” (nascuts durant el Baby Boom 1946-1964) consideren que la comunicació digital influeix significativament en les seves donacions i prefereixen donar online.
  • Els donants no religiosos són més propensos donar suport medi ambient i drets dels animals, drets humans i civils, desenvolupament i ajuda internacional. Els donants religiosos, principalment de mitjana edat i edat avançada, són més propensos a donar suport necessitats bàsiques, nens i joves, salut, fam i persones sense sostre.
  • Al marge de quantitat de diners donada, tots els donants prefereixen la donació online per sobre d’altres (correu ordinari, transferència bancària o PayPal). Els donants de menys de 1000 USD donen més a través de les xarxes socials, mentre que els donants de quantitats superiors donen més per correu electrònic. D’altra banda, la gran majoria de donants (69%) prefereix que se’ls agraeixi la seva donació per correu electrònic.
  • Els donants també s’involucren socialment offline. El 67% són voluntaris a nivell local, el 9% són voluntaris a nivell internacional i el 56% assisteix a esdeveniments de captació de fons. També estan compromesos amb la vida cívica: el 91% vota regularment, el 72% signa peticions online i el 27% assisteix a marxes i protestes.
  • El 31% dóna a ONG i entitats socials de fora del seu país de residència. La possibilitat de donar en línia, sumada a l’accés a la informació internacional les 24 hores del dia i els 7 dies de la setmana, i una major accessibilitat a vols internacionals, ha aportat als donants una visió més empàtica del món.
  • Els drets de privacitat són una preocupació creixent per als donants. El 80% no vol que les ONG comparteixin el seu contacte amb altres organitzacions, i el 92% vol que les ONG facin un esforç per protegir les seves dades de ciberatacs..

Tendències europees en donació

Fins 579 dels participants de l’enquesta van ser donants europeus, i d’aquests, un 23% d’Espanya. La resta de països europeus que van participar en l’enquesta van ser Regne Unit (28%), França (9%), Alemanya (6%) i Irlanda (5%).

La comunitat de donants europeus esta formada per més dones (61%), de la Generació X (1965-1980) (39%). A aquesta li segueix la generació Millenials (34%) i la Generació de la postguerra (24%). El 47% dels donants europeus no són religiosos, un 41% són cristians i el 3% jueus. La majoria (51%) dóna al voltant de 100-1000 USD anuals (entre 88-881 euros), el 34% dóna menys de 100 €, el 12% entre 1.000-10.000 USD i el 3% més de 10.000 €.

Igual que els donants a Austràlia i Oceania, els  europeus són els més propensos a donar pel desenvolupament i l’ajuda internacional (12%). Finalment, els donants europeus donen més per drets humans i civils que qualsevol altra regió (9%). Altres causes recolzades són: nens i joves (15%), animals i medi ambient (9%), salut i benestar (9%) i fam i falta d’habitatge (9%).

Com a Amèrica del Sud, són els més propensos a donar a través de transferència bancària / electrònica, en un 20%. El 52% dels donants està inscrit en un programa de donació mensual, el més alt de qualsevol altra regió.

Finalment, al 16%, els europeus són els més propensos a fer voluntariats internacionals.

Per què no donen les persones que no donen?

De les 7.106 persones a tot el món van participar en l’enquesta, 1.049 van respondre que no havien donat en els últims 12 mesos. El 52% dels participants no donants va dir que era poc probable que donés en els propers 12 mesos.

Aquestes són les sis raons:

1) El 43% va respondre que no tenia els recursos financers.

2) El 20% va respondre que enlloc de donar feia voluntariat.

3) El 17% dóna en forma de béns i / o serveis en lloc de fer una donació. 

4) El 12% no confia que les ONG administrin bé els seus diners.

5) El 6% prefereix gastar els seus diners en família i amics.

6) El 2% no creu que les ONG facin una diferència positiva.

Es pot dir que, la majoria de persones que tenint recursos no dóna (65%), participa a la vida cívica i fa voluntariats, però no participen com a donants.


Fonts:

https://givingreport.ngo/es/acercade/

http://www.nptechforgood.com/2018/09/15/22611/

http://www.nptechforgood.com/2018/10/10/6-reasons-why-people-do-not-give-to-charity/