Judith Membrives i Llorens, responsable de polítiques digitals de Lafede.cat, va obrir la jornada SimbiòTIC reflexionant sobre la gestió de les dades al tercer sector i animant al públic assistent a valorar la informació de què disposen. En aquest article en recollim algunes de les principals conclusions.
“Les dades estan impregnades de poder i de control. El poder resideix, a més, en qui recull aquestes dades, en qui decideix com s’utilitzen i en qui té accés a elles. El control pot influir en decisions polítiques, econòmiques o socials, i això pot provocar la perpetuació de la desigualtat o, per contra, pot promoure la justícia social”, va sentenciar.
Quin és el límit de les dades? Fins on arriba el seu impacte? “Les dades no només ens pertanyen a nosaltres com a individu, també són un reflex de les nostres comunitats i societats, per tant, la privacitat és un dret col·lectiu, no individual. Quan la privacitat d’aquestes dades es veu compromesa, no només posa en perill un individu, sinó tot el teixit social al qual pertany”.
“Des del sector empresarial, s’utilitzen les dades per a maximitzar l’eficiència en clau de beneficis econòmics, fet que implica fer servir les dades per a entendre millor els hàbits de compra i recomanar-nos més productes, augmentant el poder del mercat”. Però, què passa en el cas de les entitats socials? “Les entitats utilitzem les dades per a maximitzar el nostre impacte social. La nostra eficiència s’orienta a millorar el benestar i a promoure la justícia social i la igualtat. Una bona anàlisi de les dades ens ajudarà a entendre millor la situació de les comunitats per les quals treballem. En l’àmbit de la incidència política, les dades ens poden servir per fiscalitzar poders públics, exigir rendició de comptes i fer canvi de política pública”.
Membrives ens parla de la política de les 3C de la dada:
– Consentiment
La recollida de dades s’ha de fer sempre amb consentiment.
– Context
El context en el qual es recull aquesta dada és crucial per a poder interpretar-la i utilitzar-la.
– Cura
Hem de protegir la privacitat, hem d’assegurar la precisió i hem d’utilitzar les dades per a promoure la justícia social.
Com a conclusió, va manifestar que “les entitats tenim la responsabilitat social de promoure la justícia de dades i d’assegurar l’ús per al bé comú. El nostre enfocament ha de ser el de millorar la legitimitat de la nostra tasca amb pràctiques ètiques que protegeixin els drets fonamentals: La dada és un gran poder i un gran poder implica una gran responsabilitat”.