Com cada any, m4Social va ser a l’esdeveniment organitzat per la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Punt TIC per parlar d’innovació social i ciutadania digital
El 27 de juny es van reunir a l’Espai Bital de l’Hospitalet de Llobregat persones d’arreu de Catalunya que dinamitzen comunitats tan diverses com la pròpia societat. Durant tot el matí es van presentar projectes innovadors i es van realitzar tallers per aprofundir en les seves estratègies i utilització de la tecnologia. Un cop més es va posar sobre la taula la necessitat de potenciar els perfils híbrids que combinin les facetes tecnològica i social.
Un dels eixos centrals del debat van ser els drets de la ciutadania digital, entenent aquesta com un subjecte social divers que ha d’esmenar i participar en la construcció d’un nou espai normatiu i de llibertats a la xarxa des del punt de vista de la co-governança. En aquest sentit, la jornada va servir per informar del calendari de treball conjunt per impulsar la ‘Carta de Drets i Responsabilitats en l’Era Digital’.
També es va destacar el paper crucial dels i les professionals de la dinamització social a l’hora de fomentar una transformació digital inclusiva. Segons una enquesta recent, aquest col·lectiu està format majoritàriament per persones de 35 a 45 anys, el 67% de les quals són dones. Les seves prioritats són abordar la seguretat en les TIC, combatre la bretxa digital i incorporar la perspectiva de gènere en la utilització de les TIC.
Per acabar, ens quedem amb tres dades significatives que es van compartir amb el públic: el 2020 hi hauran 900.000 llocs de treball sense cobrir relacionats amb competències digitals (Font: Comissió Europea), el 2022 el 54% de treballadors/es hauran d’actualitzar les seves competències digitals (Font: Fòrum Econòmic Mundial) i el 65% d’estudiants de primària treballarà en noves ocupacions relacionades amb el talent digital (Font: Microsoft). Sens dubte, ens hem d’encarregar que la transformació digital no deixi enrere ningú.
Consulta el programa de la Jornada en aquest enllaç.