La Taula participa al debat “Co-production for digital inclusion” en el marc del congrés anual de la European Social Network

16 juliol 2024

Temps de lectura 2 minuts

En el marc del Congrés Europeu de Serveis Socials que va tenir lloc a Anvers el passat 28 de juny, m4Social va participar en una taula d’experiències internacionals sota el títol “Co-producció per a una inclusió digital”. Xavier Trabado, referent de la Junta Directiva del projecte d’innovació digital de la Taula, hi va presentar les conclusions de l’informe ‘Radar d’algoritmes i processos de decisió automatitzada per a l’accés als drets socials de la ciutadania a Catalunya‘, elaborat conjuntament amb KSNET.

Segons la European Social Network, la inclusió digital assegura que individus i comunitats, especialment aquells tradicionalment desatesos, tinguin igualtat d’oportunitats per participar en iniciatives impulsades per la tecnologia. En aquest context, la coproducció emfatitza la col·laboració de les autoritats públiques amb empreses proveïdores de serveis, instituts de recerca i la comunitat, per exemple, en el desenvolupament de solucions digitals”. 

En aquesta sessió, a més del projecte de la Taula, les persones delegades al congrés van conèixer tres iniciatives que promouen la inclusió social digital. La Universitat de Hertfordshire (Regne Unit) va presentar un estudi referent a com les tecnologies digitals poden suportar el benestar social reduint l’aïllament social i augmentant els vincles amb la comunitat. La ciutat de Gant (Bèlgica) es va centrar en com es promou des de l’ajuntament la inclusió digital a través de coaches digitals. I, finalment, la Fundació per als Serveis de Benestar Social de Malta va exposar un sistema nacional de gestió de casos per donar suport als professionals en la seva feina diària i enfocar-los més en la inclusió social de les persones. 

L’estudi presentat per Trabado analitza els beneficis i riscos de l’aplicació de la IA per part dels ens públics, recull experiències internacionals i identifica els 12 sistemes d’IA, actualment implementats o en procés de desenvolupament, que estan sent utilitzats per les Administracions Públiques catalanes.

El debat va concloure amb diverses intervencions del públic assistent relacionades amb els riscos i oportunitats que suposa l’ús de la intel·ligència artificial en el procés d’atorgació de prestacions socials, així com la necessitat d’utilitzar aquestes eines per a fer unes administracions més àgils i proactives.