“Al Tercer Sector Social, defensem que la transparència és una eina fonamental per incentivar la participació ciutadana i per donar a conèixer la feina de les entitats socials perquè ens ajuda a explicar què fem, com ho fem i sobretot l’impacte de la nostra acció social en les persones a les quals acompanyem, és a dir, en què s’ha transformat aquell suport que hem ofert”. Amb aquestes paraules, la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina, obria la seva participació en una jornada sobre l’impacte de la transparència al tercer sector social organitzada per l’Agència de Transparència de l’AMB. La transparència és una de les majors aliades que tenim per augmentar la credibilitat i el reconeixement que mereix el sector, generar confiança i millorar la gestió de qualsevol organització.
La transparència és un valor, una actitud i uns principis: s’ha de compartir, incorporar i aplicar per part de totes les persones que formen part d’una entitat, especialment aquelles que gestionen o tenen responsabilitats de comunicació. Transparència i comunicació són dos conceptes que van estretament lligats: comunicar de manera oberta i clara allò que estem fent és essencial per ser transparents. En el nostre cas, des de m4Social i la Taula del Tercer Sector, també és fonamental per sensibilitzar sobre aquelles problemàtiques socials que continuen sense resoldre’s i que suposen una vulneració de drets per a una part de la ciutadania.
Si analitzem el nivell d’aprofundiment en l’aplicació de la transparència per part de les entitats, veiem que és divers i depèn en gran part de la seva capacitat tècnica. Tot i que de manera generalitzada el Tercer Sector Social s’identifica i aposta per la transparència com un valor inherent a la seva acció diària, la seva aplicació i l’acompliment i aprofundiment amb allò que marca la llei de transparència és irregular i és ocasionat, en la majoria dels casos, per una clara manca de recursos per fer-ho. D’altra banda, també és interessant destacar que, algunes entitats, com també altres actors públics o privats, poden sentir reticències a fer públiques certes informacions que creuen que són compromeses o que haurien de reduir-se a l’esfera més privada. Per posar algun exemple: publicar els sous de les estructures directives de les entitats pot generar reticències o, fins i tot, contradiccions a nivell intern de l’entitat, però és absolutament imprescindible. I ho és per diferents motius: la manca d’informació i de transparència pot generar situacions de discriminació salarial per motius de gènere o altres raons.
I, tu? Estàs pensant a millorar la transparència de la teva entitat? Pots començar donant un cop d’ull a la plataforma TransparEnt que ofereix a les organitzacions una eina per fer autoavaluació de la transparència de la informació publicada al seu web, així com criteris i eines per avançar cap a una comunicació transparent i de qualitat. També, pots consultar la Guia de Transparència per a les associacions i fundacions perceptores d’ajuts i subvencions públics de la Generalitat de Catalunya o revisar el projecte ‘Entitats i web 2.0’ de Xarxanet que vol millorar la comunicació de les organitzacions sense ànim de lucre i ofereix assessorament gratuït.
La transparència és la millor aliada per combatre possibles escenaris de corrupció, de discriminació i per vetllar per l’enfortiment de la democràcia interna i de millores en la gestió de les entitats i de les institucions. En aquest sentit, si comencem a canviar la perspectiva i veiem la transparència com una aliada que ens aporta múltiples beneficis en l’àmbit de la comunicació interna i externa, guanyarem en la millora de la confiança, en models de bon govern i evitarem també la generació de notícies falses i rumors que ens allunyen de la realitat.