L’inici de la crisi sanitària va motivar que diferents entitats que ja col·laboren amb la UOC en aquestes accions contactessin amb la universitat per demanar suport i orientació a l’hora de donar el pas a entorns virtuals o mixtes. Davant d’aquestes inquietuds la UOC va voler demostrar el seu compromís institucional amb el tercer sector oferint el seu coneixement en matèria de transformació digital. D’aquesta manera neix Toolkit per la transformació social de les entitats socials, un eina impulsada des de l’Àrea de Globalització i Cooperació i des dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Tecnologia i de Psicologia i Ciències de l’Educació. A partir de diverses entrevistes amb les entitats per recollir les seves principals preocupacions i necessitats, les professores Susanna Tesconi i Gemma Abellán en van fer un anàlisi, i partint de les diferents situacions exposades, amplien aquest recull i comencen a posar fil a l’agulla en la seva elaboració, donant estructura i forma als seus continguts.
Què és el Toolkit i per a què serveix?
És una iniciativa oberta que vol ser una guia per a totes les entitats socials que necessitin aquest acompanyament per fer aquest pas, entomant-lo com una oportunitat sobrevinguda per impulsar aquesta transformació i que aquesta sigui capaç d’aportar millores en les seves pràctiques. Es tracta d’un joc d’eines per a totes aquelles entitats socials que el requereixin per poder adaptar la seva activitat a les mesures de distància social requerides en l’actualitat, sigui quin sigui el seu context d’acció, incorporant diferents maneres de fer i treballar a través de les TIC. El Toolkit s’estructura en diferents tipus de recursos:
-
Les guies: són més extenses i estan pensades per aquells processos més complexos com la gestió del canvi, la dinamització virtual, així com tot allò que s’ha de tenir en compte en el moment de triar les eines o com dissenyar aquest pla de transformació.
-
Les fitxes: són més breus, amb pautes i orientacions per virtualitzar activitats i tallers, per avaluar una eina, o aspectes a tenir en compte en qüestions de seguretat, entre d’altres. Dins de les fitxes també hi trobareu les bones pràctiques, amb alguns exemples inspiradors de com entitats diverses han dut a terme aquest primer procés d’adaptació a la virtualitat.
Un espai de co-creació de coneixement
El Toolkit de la UOC vol esdevenir un lloc obert, de co-creació i de millora constant, que possibiliti un espai d’intercanvi i retroalimentació mútua entre les entitats i la universitat en aquest procés de transformació digital, entesa com una oportunitat per repensar-se i encarar els reptes que planteja l’actualitat. És per això que es convida a totes les entitats a participar compartint la seva experiència, necessitats i/o aportant suggeriments de millora a través del mail toolkit3sector@uoc.edu.
Acte de presentació del Toolkit
La presentació del toolkit per la transformació digital d’entitats socials es durà a terme el proper 5 de maig de 2021 d’ 11 a 12.30h en format virtual. Tindrà lloc una taula rodona amb la participació de les autores, Susanna Tesconi i Gemma Abellán que conduiran una reflexió amb l’Adrià Cuenca, coordinador del m4Social de la Taula del Tercer Sector, Begoña Guasch, Directora de la Fundació El Llindar (Escola de Segona Oportunitat) i Gonzalo Sarmiento, Coordinador de Programes de l’Asociación Cultural La Kalle. Us convidem a assistir a totes!