Les entitats socials de Catalunya atenen 1.550.000 persones, un 2,5% més que l’any anterior

15 juny 2016

Temps de lectura 3 minuts

Les més de 3.000 entitats socials catalanes agrupades a la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya van atendre l’any passat 1.550.000 persones, un 2,5% que l’any 2014 i prop d’un 6% més que fa dos anys.

Aquesta és una de les principals conclusions que s’extreuen del Baròmetre 2016 del Tercer Sector Social que s’ha fet públic aquest dilluns, a les portes del V Congrés del Tercer Sector Social que se celebra fins divendres, sota el lema ‘Créixer socialment’. L’informe ha estat presentat pel president de la Taula del Tercer Sector, Oriol Illa, i pel director general, Toni Codina.

Els resultats del Baròmetre són fruit d’una enquesta que la Taula del Tercer Sector realitza anualment a les entitats socials vinculades a les seves 35 federacions membres.

L’informe també revela que el capital social de les entitats (conjunt de ciutadans implicats) ha crescut un 6% l’últim any, i un 14% des de 2013. Els creixements més acusats s’observen en el nombre de socis i el nombre de treballadors. L’informe conclou que l’any passat les entitats socials catalanes van comptar amb el suport i la col·laboració de 560.000 persones sòcies, 564.000 donants, 350.000 voluntàries i 85.000 treballadores.

Pel què fa a l’ocupació, el Baròmetre posa de manifest que les entitats del Tercer Sector Social han tornat a generar ocupació els darrers tres anys. El 69,7% de les entitats tenen persones contractades. En el 40,7% s’ha pogut mantenir la plantilla en els darrers tres anys, mentre que en un 51,4% l’han fet créixer. Un 8% l’ha hagut de reduir. A més, gairebé la meitat de les entitats socials tenen contractades persones amb discapacitat o problemes de salut mental.

L’informe també conclou que els recursos econòmics que van moure les entitats l’any passat ronda els 3.000 milions d’euros. Això va suposar l’1,42% del PIB de Catalunya.

Tot just presentat el baròmetre, ahir a la tarda, el filòsof  i professor de la Universitat de Girona, Xavier Antich, va donar el tret de sortida al V Congrés del Tercer Sector Social amb la conferència “Créixer socialment: la batalla per la dignitat pendent”. Davant els 750 convidats a l’acte d’inauguració a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya, Antich va destacar que a la lluita social, cultural, econòmica i política contra les desigualtats, cal afegir-hi la batalla ètica que afronta el Tercer Sector.

 

 

Segons Antich, “la batalla contra la desigualtat és una batalla per la justícia” i que afecta tots els àmbits, des del local fins el global, i va demanar responsabilitats més enllà dels polítics i institucions: “La desigualtat no és com un tornado; l’hem fet nosaltres”.

El filòsof va voler fer patent que el creixement que es mesura amb xifres econòmiques no és real, perquè el creixement també ha de ser social i va més enllà del PIB. “Només es creix revertint la desigualtat i l’exclusió”, va resumir.

Durant l’acte, que va estar conduït per la periodista Mònica Terribas, també va intervenir el President de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, que va declarar que “cooperació, voluntariat i solidaritat són les bases que fan que Catalunya no caigui”. Per la seva banda, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va dirigir-se a les entitats i autoritats dient-los que “estem aquí per construir una societat justa, per canviar les regles del joc“.