La revolució tecnològica i digital pot contribuir a pal·liar situacions de soledat? És una de les qüestions que posa sobre la taula el primer observatori sobre la soledat no volguda de Creu Roja, fet a partir de 1.500 enquestes a persones ateses per l’entitat a Catalunya.
L’estudi fa una radiografia sobre la soledat no desitjada i alerta que les persones joves són les que presenten indicadors més elevats, així com els col·lectius que pateixen situacions de pobresa, exclusió i marginació social. Des de m4Social volem fixar-nos, també, en un apartat de l’informe que analitza la relació entre les noves tecnologies i la soledat no volguda i les possibilitats que les eines digitals ampliïn la possibilitat d’interactuar amb altres persones, així com reduir situacions d’aïllament social.
L’informe apunta que 8 de cada 10 persones tenen Internet, més de la meitat utilitzen molt o força les noves tecnologies i 7 de cada 10 les usen diàriament per relacionar-se amb altres persones. Tot plegat, però, varia en funció de l’edat: entre la població més gran, només un 35% té Internet i un 22%, tot i tenir-ne, no el fa servir perquè no sap com fer-ho.
D’altra banda, és interessant destacar que 3 de cada 10 persones pensen que les noves tecnologies poden contribuir a millorar la seva qualitat de vida, però entre les que tenen accés a Internet, el percentatge creix fins prop del 50%. El grau màxim de confiança es troba en les persones d’entre 30 i 40 anys.
L’informe també recull que les persones que usen molt o força les noves tecnologies presenten uns indicadors de soledat més baixos que les que utilitzen poc o ocasionalment. Tot i això, però, aquelles que es relacionen principalment de manera virtual, tenen uns indicadors de soledat més elevats. El fet que les xarxes socials i la tecnologia no puguin substituir les emocions i les sensacions provocades pel contacte físic amb altres persones podrien explicar aquests resultats, diuen des de Creu Roja. En definitiva, els resultats d’aquest primer observatori sobre la soledat no volguda deixen entreveure que les noves tecnologies poden contribuir a pal·liar situacions de soledat, però ens alerten sobre la necessitat de continuar treballant pel bon ús d’aquestes, per la formació, l’acompanyament i per fer front a la bretxa digital que poden generar.