El projecte “Salta amb les TIC” de la Fundació La Salut Alta de Badalona revela que les TIC afavoreixen la motivació, autonomia, retroalimentació, seguretat i relació-interacció dels infants en risc d’exclusió. Aquesta conclusió és el resultat d’una experiència pilot en l’ús de tauletes digitals en el reforç escolar del seu Centre Obert, que la fundació va posar en marxa el 2013 juntament amb el CETEI (Centre de Tecnologies Ituarte de la Fundació Joan XXIII), i que es va presentar la setmana passada en el marc de l’acte “Incloem les TIC, incloem l’infant“.
Segons va explicar Inés Vicente, coordinadora de projectes de la Fundació Salut alta, “Salta amb les TIC” es va plantejar en el marc d’una recerca d’acció participativa per tal de fer-ne un seguiment i valorar-ne els resultats obtinguts després de la implementació. La hipòtesi plantejava que les tauletes facilitarien l’aprenentatge i millorarien les competències lingüístiques, tanmateix els resultats obtinguts han anat molt més enllà, segons va exposar Elena Ojando, membre del grup de recerca.
Per la seva part, Digna Couso, directora del Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica, va esmentar les potencialitats i metodologies per treballar amb les TIC per tal que suposin pràctiques d’èxit en l’activitat diària amb els infants. En concret, va alertar que cal més inversió en formació i acompanyament que no pas en les eines tecnològiques, i també va demanar que s’entengui el rol de l’educador com a activador que proposa reptes i promou el pensament crític i la reflexió per assegurar l’èxit de l’aprenentatge.