Abril és sinònim de llibres i des de m4Social et volem recomanar un grapat de lectures que reflexionen al voltant de la societat, la transformació digital, l’acció social, les cures o el futur que ens espera. La literatura pot ser una font única d’inspiració per ajudar-nos a comprendre millor el món que ens envolta, convidar-nos a repensar l’atenció a les persones o donar-nos eines per generar un ecosistema d’innovació digital en l’àmbit social. Llegeix amb atenció i tria el teu llibre!
21 lliçons per al segle XXI. Yuval Noah Harari
Què passa ara mateix al món d’avui? Quins són els desafiaments més grans que tenim al davant? En què ens hauríem de fixar? Què hauríem d’ensenyar als nostres fills? L’últim llibre de l’autor d’èxits com Sàpiens i Homo Deus, se centra a parlar de les qüestions i reptes més importants del moment present. Desentranya qüestions polítiques, tecnològiques, socials i existencials i reflexiona sobre l’impacte que tenen en la vida quotidiana dels éssers humans.
Com innovar… sense ser Google. Alfons Cornellà
Alfons Cornella, fundador d’Infonomia i de Co-Society i un referent en innovació tecnològica, ha implementat projectes d’innovació a empreses, organitzacions i administracions públiques, i ha publicat 18 llibres i més de 1.000 articles, . A ‘Com innovar… sense ser Google’ comparteix tot allò que ha après sobre innovació, però sobretot, parla d’una innovació possible que es pot fer des d’una empresa o entitat normal. Per Cornellà l’evolució de la tecnologia “és imparable i cal utilitzar-la amb imaginació i intel·ligència per propiciar impactes socials”.
L’accessibilitat com a motor de canvi social. Fundació Institut Guttmann
Al llibre, el terme accessibilitat s’entén en un sentit molt ampli, que no solament té a veure amb les barreres físiques, sinó amb les personals, mentals i socials; però també, amb els facilitadors que ajuden les persones a fer una vida autònoma i independent, i molts dels quals tenen caràcter tecnològic. El llibre reflexiona sobre “l’habitabilitat de les ciutats del futur”, “el desenvolupament tecnològic accessible i orientat a les persones” i “com fer accessible els elements de l’entorn social i ambiental que possibilitin l’empoderament i l’exercici de l’autonomia de les persones”.
Esmolem les eines. Diverses autores
El primer volum de la col·lecció que impulsa la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i Pol·len, reflexiona sobre com a la calor de les lluites contra la crisi capitalista, proliferen les iniciatives socioeconòmiques que afronten necessitats col·lectives des de la solidaritat, la cooperació i l’autogestió. L’alimentació, les cures, el finançament, l’habitatge, l’energia, la cultura, la mobilitat o les tecnologies són repensades per experiències cooperatives, associades i comunitàries. Les autores, vinculades a la XES, es pregunten com incrementar la potència transformadora d’aquestes economies solidàries.
Adquireix la tecnologia. Gerald Lynch
En aquesta obra, que forma part de la inspiradora col·lecció ‘Construir + Arribar a ser’, Gerald Lynch parla els desenvolupaments tecnològics més importants del món contemporani i examina el seu impacte en la societat i la manera en què en última instància podem servir-nos de la tecnologia per a aconseguir tot el nostre potencial. Des dels sistemes de transport sense conductor fins als nanorobots i la intel·ligència artificial que porta les capacitats humanes als seus límits, aquest llibre analitza els conceptes tecnològics més emocionants i rellevants de la nostra era, que ajudaran a comprendre millor el món d’avui i de demà.
Esclaus del temps. Judy Wajcman
D’una de les sociòlogues més rellevants de l’actualitat i pionera en l’estudi social de la tecnologia i el treball ens arriba la seva obra més important sobre el tema: Esclaus del temps. La imatge d’un individu hiperconnectat i addicte al seu iPhone és recurrent. La majoria de nosaltres es queixa que no hi ha suficients hores en el dia i que tenim massa correus en les nostres safates d’entrada. La idea àmpliament estesa que la vida va cada vegada més ràpida del que solia ha germinat en la nostra cultura. Però no deuria la tecnologia fer-nos la vida més fàcil? Sempre és interessant llegir a Wajcman, una de les pioneres en l’estudi de la relació entre tecnologia i gènere que va encunyar el terme «tecnofeminisme».
El manifest de les cures. The Care Collective
Vivim en un món on regna la manca de cures, però no ens hi podem resignar. Com podem sortir-ne? ‘El manifest de les cures’ col·loca aquesta qüestió al centre del debat com el motor d’una proposta de canvi radical global de la societat. L’objectiu dels autors és reimaginar el paper de la cura en el nostre dia a dia i convertir-la en el principi organitzador de totes les dimensions i totes les etapes de la vida. Tots depenem dels altres, i només si fomentem les interdependències podrem crear un món en què tots i cadascú de nosaltres puguem viure i, sobretot, desenvolupar-nos.
El difícil demà. Eleanor Davis
Tenim la capacitat per a influir en el futur? Per canviar-lo? Té sentit sortir al carrer o ser constant en petits gestos diaris per aconseguir que el món sigui un millor lloc on viure? Estat policial, urgència mediambiental, guerres amb armes químiques… Hannah i Johnny, els protagonistes d’aquesta novel·la gràfica d’Eleanor Davis s’enfronten de forma molt diferent a un futur ple d’incerteses i pors. Davis, nova promesa del còmic nord-americà, ens convida a reflexionar sobre el difícil demà.
Quan la tecnologia em va segrestar la família. Pilar Serrano i Anna Font
A la protagonista d’aquest conte no l’atreuen les noves tecnologies, però als membres de la seva família els encanten. La seva germana viu dins les xarxes socials, el seu germanet no sap jugar i els seus pares sempre estan connectats. Què hi pot fer? Aquest llibre infantil amb text de Pilar Serrano i il·lustracions d’Anna Font, dirigit a nens i nenes a partir de 5 anys, pot ser una bona eina per reflexionar amb els infants sobre l’ús que petits i grans fem de la tecnologia.
P.D.: D’altra banda, agafa paper i boli i reserva’t la data perquè el pròxim 4 de maig es presenta el Llibre Blanc de la Transformació Digital del Tercer Sector, una publicació que recull recursos, eines, dades, aprenentatges i bones pràctiques perquè qualsevol entitat social pugui entendre el valor que aporta la tecnologia i prendre decisions sobre la seva pròpia estratègia digital transformadora. Pots reservar la teva entrada al web de Fundación Telefónica.