En plena era digital, més que mai “una imatge val més que mil paraules”. Avui us volem mostrar la importància d’incloure continguts visuals a l’estratègia de màrqueting de la nostra entitat. Així mateix us mostrem diferents tipus de continguts amb els que es pot comptar més enllà d’imatges i vídeos, i algunes eines pràctiques per crear-ne amb facilitat.
La importància d’incloure continguts visuals
Primer revisem en dades les principals raons per les quals hem d’apostar pel màrqueting visual dins de la nostra estratègia de comunicació.
- El 90% de la informació que arriba al cervell és visual.
- Les persones recordem un 80% del que veiem i només un 20% del que llegim.
- El 79% dels usuaris escanegen una pàgina web i només el 16% llegeix paraula per paraula.
- Podem comprendre informació més complexa quan es presenta visualment: s’ha descrit que podem entendre el significat d’un element visual en menys de 1/10 segons.
- El màrqueting visual és 40 vegades més susceptible de ser compartit, atrau i genera interaccions.
8 tipus de continguts visuals i eines pràctiques per generar-ne
Ara ja sabem perquè els continguts visuals han de formar part de la nostra comunicació. Anem a veure ara amb quins tipus de continguts visuals podem comptar a l’hora de fer comunicació o campanyes de sensibilització, i algunes eines practiques en cada cas.
- Imatges
Són el contingut visual per excel·lència: reforcen el missatge i ajuden a emfatitzar. Segons un estudi de MDG Advertising les publicacions amb imatges tenen un 94% més de visites.
Cal que les imatges siguin originals i contextualment rellevants. En podem prendre nosaltres mateixos i en podem trobar fàcilment online, només cal que ens assegurem de que són lliures de drets d’ús. A Google Imatges, clicant a eines podem filtrar per Drets d’utilització, tot i que no sempre en trobarem d’alta qualitat.
Aquí us deixem alguns recursos gratuïts on podeu trobar imatges originals i gran qualitat: Flickr, Morguefile, Raumrot, Unsplash, Pexels, Gratisography, Thenounproject.
- Vídeos
Segons SEOmoz, els posts amb vídeos són 3 vegades més compartits que els que tenen només text. La opció que ens dona millors resultats és el vídeo professional, però també disposem d’eines que ens permeten fer-ne nosaltres mateixos, aquestes en són algunes: Adobe Spark, Powtoon, VideoScribe.
Si volem que la nostra audiència vegi el vídeo complert, recomanem que aquest no excedeixi els 2 minuts! Recordeu que al nostre article Com fer vídeos accessibles pels nostres portals web? revisem bones pràctiques i recomanacions per a que els continguts dels nostres vídeos arribin a tothom independentment de les seves habilitats.
El canal de preferència per compartir aquest tipus de contingut és YouTube. A aquesta publicació del blog Nonprofit Tecnology l’especialista en estratègia digital Yash Mori ens dona consells sobre com enfocar la producció de vídeos al Tercer Sector.
- Infografies
Les infografies ens permeten donar visibilitat a les dades i fer-les comprensibles. També son útils per explicar les passes o instruccions d’un procediment més o menys complex. Les publicacions amb infografies augmenten el trànsit fins a un 12%.
Si no comptem amb un dissenyador, existeixen recursos que ens poden ajudar a crear les nostres pròpies infografies: Vizualize, Google Developers, Easel.ly, Piktochart, Infogr.am, Visual.ly, Venngage, Canva. És aconsellable que tots els elements visuals estiguin justificats, sense elements visuals de més que puguin confondre el missatge.
Quan compartim una infografia a les xarxes socials, haurem de penjar una imatge en miniatura, amb un hipervincle que condueixi a la imatge completa.
- Presentacions
Si un tema és massa llarg per a ser transmès en una infografia, una presentació ben elaborada pot ser la opció adient. Si fins ara les presentacions estaven restringides a la sala de reunions, ara a través de SlideShare podem compartir els nostres resultats i comunicar-nos amb el públic.
Les presentacions amb suport visual són un 43% més persuasives. A més, és important que una presentació mantingui en coherència amb fonts, marges i colors. Igual que amb qualsevol forma de contingut, la revisió d’ortografia i errors gramaticals és primordial.
És important simplificar al màxim els conceptes dels que volem parlar però sense que es perdi informació com per a ser entesa i compartida pel públic.
Entre les eines més habituals esta Powtoon, Prezi i PowerPoint. Recordem que, a la nostra entrada Com fer que els nostres continguts Office siguin més accessibles us donem tips per fer presentacions accessibles.
- Memes
Els memes són imatges acompanyades de subtítols humorístics. Encara que ningú preveia que els memes jugarien un paper en el màrqueting, ara representen una forma peculiar de contingut visual original i fàcil de crear.
Els memes són una bona manera d’evocar emocions positives i cridar l’atenció. També permeten crear bromes, una bona manera de fer riure a la gent i crear una comunitat al voltant de la nostra entitat.
Imatge extreta de Digital Fundraiser (12 More Internet Memes for Nonprofits)
Aquests són alguns generadors de memes pràctics: Generador Meme, IMGFlip, Make a Meme, quickmeme, Crear Meme, Image Chef, Canva Meme, Pintzap Meme, Kapwing, Meme Generator.
- GIFs
Un GIF (de l’anglès Graphics Interchange Format, Format d’intercanvi de gràfics) consisteix en una sèrie de fotogrames que se succeeixen entre si, creant una animació sense so que es repeteix en forma de bucle entre una 5 i 10 segons.
Moltes vegades les persones no tenen temps de veure un vídeo de dos minuts però en canvi sí un GIF, agraden i alhora són efectius. De manera que, per què no?
Fer GIFs no és molt complicat, en podem buscar a la xarxa i en podem crear en qüestió de minuts amb eines com Giphy, Tumblr Creatrs o Imgur.
- Captures de pantalla
Les captures de pantalla permeten mostrar el funcionament d’un servei, cridar l’atenció sobre una part determinada d’una imatge, capturar comentaris de testimonis, xarxes o recollir imatges per les nostres presentacions de SlideShare.
Podem realitzar captures de pantalla amb la pròpia opció de l’ordinador o amb programes que permeten afegir-hi gràfics i text a les imatges: Skitch, Awesome screenshot o Jing.
- Còmics i dibuixos
Els còmics resulten fàcils de consumir i d’entendre. Si podem generar una història que pugui dividir-se en capítols, tindrem una manera de mantenir a l’audiència enganxada i a l’espera de rebre més contingut.
Si no comptem amb un dissenyador o il·lustrador a l’equip, aquí tenim eines que ens ho posen fàcil: The Cartoonbank, Gapping Void, Marketoon.
Fonts:
https://www.huffingtonpost.com/randy-krum/using-visuals-to-enhance-_b_9291406.html?guccounter=1
https://neilpatel.com/blog/visual-content-you-need-to-use-in-your-marketing-campaign/
https://www.40defiebre.com/contenido-visual-estrategia-marketing-contenidos/
https://postcron.com/es/blog/contenido-visual-estrategias-para-redes-sociales/