El 85,7% dels pares i mares van percebre canvis en l’estat emocional i comportaments dels seus fills i filles durant el confinament. D’altra banda, un 32,7% de les persones que es troben en situació de vulnerabilitat s’han sentit decaigudes, deprimides o sense esperança durant la pandèmia i un 5,8% de la població ha rebut tractament psicofarmacològic des de l’inici de la Covid-19. Són dades de l’estudi “Salud Mental y Covid. Un año de pandemia” del CIS, el Centro Superior de Investigaciones Sociológicas, que també adverteix que les dones tenen un major risc de patir ansietat o depressió. “Mindfulplay neix d’una necessitat molt concreta: el deteriorament de la salut mental durant la pandèmia que ha afectat amb major prevalença a les persones en situació de vulnerabilitat i a col·lectius com les dones i els nens. Hi ha una dada que és esfereïdora, la primera causa de mort a Espanya en la franja d’edat de 10 a 19 anys és el suïcidi”, adverteix el Frank del Águila, Fundador i CEO de Delaguila EdTech Experiences i un dels impulsors de Mindfulplay, un programa educatiu que utilitza els videojocs i la realitat virtual per millorar el benestar emocional de les famílies en situació de risc d’exclusió social. “Són dues eines innovadores i molt poderoses que ens permeten generar ‘engagement’, és a dir, augmentar la motivació per participar en les sessions, i faciliten l’adquisició de noves habilitats personals i la transformació de creences i conductes limitants”, explica del Águila.
Els objectius de Mindfulplay
MindFoodTech, VR Mindfulness, 3DART… Són les activitats del programa Mindfulplay on l’educació es converteix en un joc. El projecte apropa el mindfulness, la natura, la cuina i l’art a famílies en situació de vulnerabilitat. Són activitats que ajuden a les persones a focalitzar la seva atenció en el moment present i, per tant, a millorar el seu benestar. “Promovem l’atenció plena, facilitem el desenvolupament d’habilitats personals i impulsem la cocreació de vincles emocionals sans”, afegeixen. Els videojocs i la realitat virtual, units a experiències de cuina, natura, art o mindfulness ajuden a desconnectar de les preocupacions, afavorir la creativitat i el desenvolupament de la intel·ligència emocional. A més, es generen espais lúdics que permeten connectar amb emocions i necessitats afavorint el desenvolupament de la paciència, la gratitud, el treball en equip o la comunicació; així com enfortir l’autoestima o la seguretat.
Passat, present i futur de Mindfulplay
El projecte es va començar a desenvolupar al Novembre de 2021 i està promogut per la Fundació Educativa Terrassa, AD’ Iniciatives Socials i Delaguila. “La col·laboració va sorgir de manera casual. El Josep Rodríguez, director de la Fundació i en Frank del Aguila van coincidir en unes classes de cuina a Terrassa i parlant entre fogons es van adonar que compartien visió i valors, així com un know how complementari que podien posar en pràctica per ajudar a les famílies amb què treballa la Fundació. Al gener es va unir al projecte AD Iniciatives Socials”, detallen.
El programa educatiu de Mindfulplay s’inspira en Entulugar, un altre projecte creat per Delaguila Edtech Experiences que, en el seu inici, es va finançar a través d’una campanya de crowdfunding: una experiència educativa per prevenir les violències entre els joves i en què s’utilitza la realitat virtual per generar empatia. “En els últims deu mesos, 800 joves de Terrassa han participat en aquesta activitat”, assenyala del Aguila.
Ara, des de Mindfulplay, han activat també un crowdfunding per arribar a moltes més famílies: l’objectiu és aconseguir un mínim de 6.000 € per, principalment, comprar ulleres de realitat virtual. La campanya estarà activa durant 30 dies i ofereixen diferents recompenses i s’hi pot col·laborar a través d’aquest enllaç.
Des de gener de 2022 estan duent a terme les diferents activitats del programa de Mindfulplay tant amb infants, adolescents com adults de la Fundació Educativa Terrassa i AD Iniciatives Socials, així com amb usuaris i usuàries d’altres entitats de Terrassa i Girona. “També hem fet sessions amb famílies i la veritat és que funcionen molt bé en qualsevol franja d’edat perquè les activitats tenen una narrativa molt potent i la realitat virtual i els videojocs ens permeten generar molt d’engagement. Per exemple, fa poc, vam estar al barri de la Font de la Pólvora fent Mindfulness VR amb un grup d’adolescents intercultural. La resposta dels participants va ser molt positiva. Vam compartir diferents eines de gestió emocional fent ús de la tecnologia i la gamificació i les educadores ens van dir que mai havien estat tan concentrats durant dues hores seguides en una activitat”, explica del Aguila. Ara, el futur i el somni de Mindfulplay i els seus impulsors és aprofitar el potencial del programa educatiu que han desenvolupat i arribar al major nombre possible de famílies. Assolir el repte que s’han marcat en el crowdfunding els permetrà que moltes més persones es beneficiïn d’una eina que explora noves possibilitats dels videojocs i la realitat virtual i les posa al servei de les famílies per millorar el seu benestar emocional.