Pierre Louis Xech, director de la divisió Microsoft Research, i Khalila Hassouna, responsable de ventes d’una start-up de reproducció de patrimoni cultural en 3D, han presentat a Barcelona les diverses utilitats dels drons i la realitat augmentada.
Reproduir activitats quotidianes en format digital com tocar el piano, córrer o fins i tot bussejar. Aquest és un dels reptes de la realitat augmentada, segons ha explicat Pierre Louis Xech (@plxech), director de la divisió Microsoft Research, en una sessió de treball celebrada al Canòdrom de Barcelona. “La realitat augmentada pot influir i ajudar a treballar en àmbits musicals i culturals. Aquest és un estímul molt important”, ha afegit Xech.
La realitat augmentada permet reproduir pintures de Caravaggio o fer anàlisis de llocs emblemàtics com la catedral Nôtre-Dame de Paris en format 3D. Per la seva banda, els drons faciliten l’accés a patrimoni cultural destruït per la guerra. És el cas de la start-up francesa Iconem, que es va desplaçar a la ciutat de Palmira a Síria quatre dies després de ser alliberada. “Gràcies als drons podem fer un estudi dels danys estructurals de monuments en països en guerra, fer una comparació 3D de l’abans i el després de l’atac, i reconstruir llocs en runa com el Museu de Palmira”, ha assegurat Khalila Hassouna (@iconem), directora de vendes d’Iconem.
Aquesta nova tecnologia no només s’aplica en l’àmbit cultural, sinó que també ha trobat un lloc en el sector turístic. “Quin sentit té visitar la Muralla xinesa si després està plena de gent i no pots gairebé ni caminar?”, ha manifestat Hassouna, que vol redirigir el seu negoci cap al turisme virtual i explorar les visites d’indrets molt freqüentats a través de la tecnologia.
A més del turisme, els drons poden millorar la qualitat de vida de les persones amb l’enviament de material sanitari en zones aïllades, contribuir en l’avaluació de zones devastades per desastres naturals i afavorir les tasques de reconstrucció posteriors.
Marisol López (@marisolbcn), directora de l’àrea de cultura digital (ICEC) de la Generalitat de Catalunya, ha aprofitat la conferència per mostrar la voluntat del govern de convertir Barcelona en una referència en drons a nivell mundial.