Un de cada quatre casos d’assetjament escolar es produeix pel mòbil i les xarxes socials

27 novembre 2017

Temps de lectura 3 minuts

Què és?

Cyberbullying és l’assetjament mitjançant tecnologies digitals, incloent telèfons mòbils, correu electrònic o altres plataformes socials a internet. Les TIC han arribat amb força i amb l’evidència que són útils pel dia a dia. Són moltes les avantatges per a la nostra quotidianitat en gairebé tots els àmbits de la nostra vida. Ara bé, un mal ús de les TIC poden generar problemes importants amb conseqüències socials, psicològiques i jurídiques. El ciberassetjament no és res més que l’assetjament traslladat a la xarxa però amb algunes particularitat, és a dir:

  • Invasiu: El ciberassetjament és increïblement invasiu, es pot produir en qualsevol moment i a qualsevol lloc on ens podem trobar davant d’una pantalla. Per tant, es probable que es doni fora de l’escola, fins hi tot a casa teva i pot donar-se en qualsevol moment.
  • Expansiu: D’altra banda una altra característica és l’amplia audiència a qui pot arribar la informació confidencial, fotografies compromeses o privades. És molt possible que un cop penjat a la xarxa determinada informació, aquesta informació quedi fins hi tot fora de control per part de la persona assetjadora fins al punt de romandre sense poder-les treure de la xarxa després d’entendre jurídicament el cas i oferir suport a la víctima.
  • Anònim: Una altra característica és l’anonimat, que ofereix a l’agressor un context on es pot moure sense ser reconegut clarament, amb la qual cosa les conseqüències i les respostes per aturar el ciberassetjament no són immediates.

Un estudi de la Fundación Mutua Madrileña i la Fundación ANAR mostra que el telèfon mòbil és l’eina més habitual per assetjar telemàticament a un menor i l’aplicació de WhatsApp és l’app més utilitzada per fer-ho i les víctimes potencials acostumen a ser noies d’entre 11 i 14 anys.

 

Com es pot prevenir el ciberbullying?

Et donem alguns consells:

  • No compartir mai informació que pugui ser utilitzada en contra teu. Els assetjadors virtuals utilitzen sovint fotos, actualitzacions del perfil i informació personal per escollir les seves víctimes.
  • No permetre que ningú et faci fotografies explícites de les que no en tinguis un control.
  • La informació personal enviada a través de correus electrònics privats, SMS o a través d’aplicacions poden arribar a les mans dels assetjadors. Per això és important no donar informació personal detallada online, només si es tracta de gent de confiança.
  • No incitar en el comportament del ciberassetjador, el teu comportament pot influir en les accions d’altre gent. No es pot prendre fotos ni vídeos sense el consentiment de les persones que hi surten, com tampoc es poden distribuir sense el seu consentiment.
  • Control parental. Aquest software es pot presentar tant en ordinadors com en dispositius mòbils i bloquejarà qualsevol intent de ciberbullying. Es recomanable que els pares i mares l’instal·lin en els dispositius dels seus fills menors d’edat com una mesura de protecció.

 

Com actuar?

Si per algun motiu et veus involucrat en una situació de ciberbullying, per que t’assetjen, alteren les teves fotografies o dels familiars, ens insulten, etc., presentem algunes recomanacions d’actuació:

  1. Canviar les contrasenyes del correu electrònic i de les xarxes socials i reforçar la seguretat i augmentar la privacitat dels seus continguts. Activar els sistemes de doble autenticació. No utilitzar contrasenyes fàcils.
  2. No respondre mai a provocacions, ni contestar-les. Interactuar pot ser contraproduent.
  3. Guardar totes les proves possibles de l’assetjament, fer captures de pantalla, recopilar enllaços o utilitzar el servei de E-Garante, que certifica el contingut dels enllaços per utilitzar-los com a prova judicial.  
  4. Tant els Mossos d’Esquadra, com la Policia Nacional i la Guàrdia Civil tenen unitats especialitzades en aquests delictes. A més de ser especialistes, disposen de totes les eines possibles per actuar amb garanties jurídiques
  5. Si és necessari, portar la denuncia també a un jutjat o a una comissaria de forma presencial. Recordar portar tota la documentació en format digital (com un llapis de memòria USB).
  6. Una  vegada feta la recopilació de dades, es pot denunciar els continguts ofensius en totes les xarxes socials.

 

 

Fonts:

http://www.abc.es/contentfactory/post/2017/11/03/que-es-el-ciberacoso-y-como-evitarlo/

https://www.bbva.com/es/dato-hoy-habla-ciberbullying/

http://www.elmundo.es/espana/2015/10/14/561d590be2704e3a7e8b45fb.html

https://www.cyldigital.es/entrada-de-blog/que-es-el-grooming-el-sexting-y-el-ciberbullying