15 claus per a digitalitzar una entitat social, amb Pedro Álvarez de SinergiaTIC

28 juliol 2023

Temps de lectura 3 minuts

La meitat de les entitats socials tenen dificultats per digitalitzar-se a causa de la bretxa digital que afecta les persones a les quals atenen i ofereixen suports. En moltes ocasions pensem que per a la transformació digital calen grans canvis, però Pedro Álvarez, director adjunt de SinergiaTIC, ens explica que, amb petits processos, les entitats aconsegueixen complir els seus objectius. 

Pedro Álvarez al Congrés de transformació digital

15 criteris o aprenentatges per a la digitalització de les entitats socials:

1. “Els angles d’un triangle sempre sumen 180 graus”: a la transformació digital, quan parlem d’aquests tres vèrtex, fem referència a tecnologia + persones + processos i a l’equilibri d’aquests.

2. La majoria dels recursos s’acostumen a destinar a “les persones usuàries” i molt pocs a la “gestió interna”: una part de la gestió interna és la transformació digital, per tant, és important invertir en tecnologia.

3. Som el sector més eficaç del món, tot es fa. Això implica que es faci de manera poc eficient, amb moltes persones treballant en un mateix projecte perquè surti aquell mateix dia. En conseqüència, a l’hora de justificar la inversió en transformació digital és més difícil, perquè ja estem acostumats a treballar així. No obstant això, no vol dir que no sigui necessària per tal de fer allò que ja fem de manera automatitzada i eficient.

4. Som un sector heterogeni. Per als consultors és complicat entendre el sector com un sol, pel fet que les entitats tenen processos diferents, atenen a persones diferents, etc.

5. “Necessitem que plogui bé (a poc a poc i durant molt temps) i no litres en 10 minuts”. Els recursos destinats a les TIC i la transformació digital són una oportunitat, però també una amenaça. Un exemple clar és que si ara rebem x recursos que han d’estar justificats abans de sis mesos, això ens fa comprar aquelles coses que potser no necessitem i sense tenir un pla concret, sense pensar el què i per a quina raó o el seu benefici. Si aquests diners arriben durant tres anys, el sector agafa força.

6. La transformació digital no és agafar tota l’organització a tots els nivells i canviar-la, això no funciona. Hem de fer-ho per àrees fins al final, més abast vol dir menys profunditat, per tant, és interessant analitzar i repartir els recursos en petits projectes i fer-ho bé.

7. Pensar en les TIC que ens convenen, en quina estratègia, en quin moment i per què. Identificar les nostres necessitats.

8. No accelerar-nos. Analitzeu, prioritzeu, ordeneu, planifiqueu i doneu temps per fer les coses en l’ordre adequat.

9. Hem de preguntar més enllà del preu: quin és el model de negoci, què hi ha al darrere?, valora el tercer sector?, entre altres.

10. Implantar TIC vol dir ser ineficients durant un temps. Un cop iniciem la digitalització és possible que tinguem moltes aplicacions obertes que haurem d’aprendre a gestionar i fer servir.

11. En aquest sector hauria de ser innegociable orientar-nos al codi obert i a la sobirania tecnològica. Com a organització hem de poder gestionar el nostre destí.

12. La bretxa digital es troba tant a fora com a dins de l’organització. Gestionar el canvi de l’organització és el que ens garantirà l’èxit o el fracàs.

13. La transformació digital es lidera des de dalt (òrgan de govern, equip directiu…) s’aconsegueix des de baix (preguntant, comunicant i implicant) i s’acompanya des de fora (consultoria, proveïdor de xarxa…). La transformació digital és un procés que requereix suport.

14. En la transformació digital, l’organització sempre guanya: sempre s’ha de tenir en compte que ha de guanyar tant l’organització com les persones que en formen part.

15. Hem d’apostar per projectes col·laboratius: en aquest sector de la transformació tenim dret de copiar i obligació de compartir. No es tracta d’anar sols, es tracta d’ajudar-nos en el procés de la digitalització.

Álvarez va compartir aquestes claus en el Congrés de Transformació Digital del Tercer Sector de Catalunya, una jornada organitzada per m4Social en col·laboració amb Fundación Telefónica amb l’objectiu d’impulsar la transformació digital i promoure un debat ampli i profund sobre el paper que pot jugar la tecnologia en la millora de la vida de les persones. Pots recuperar l’streaming aquí.