El món digital i tecnològic es troba en constant evolució i el salt que ha obligat a fer la pandèmia en aquest sentit és molt gran, portant la digitalització en molts sectors de la nostra vida. Amb relació a aquest àmbit sabem com iniciem l’any, però no com l’acabarem. 12 mesos és molt temps per innovar, millorar, descobrir i créixer, però, a grans trets, ja podem apuntar quines seran les tendències que marcaran l’any que acabem d’estrenar.
Intel·ligència artificial (responsable)
L’ús d’intel·ligència artificial ja fa anys que es troba en augment i cada vegada es va aplicant més en nous sectors. Els sistemes de reconeixement d’imatges són ja d’ús quotidià en molts àmbits de la indústria o l’administració i de cara al 2022 es preveu un gran avanç en la traducció simultània veu-veu en temps real.
Avui dia, la intel·ligència artificial ja permet interactuar amb dispositius intel·ligents com televisors, refrigeradors, computadors, càmeres de seguretat, sistemes d’accés, màquines de control numèric, dispositius d’anàlisis, etc, que analitzen allò que passa en cada interacció i prediuen el comportament.
Actualment, un gran gruix d’empreses pot beneficiar-se amb l’ús de robòtica, algoritmes i IA per automatitzar processos i créixer en eficiència. Això sí, cal que tot això vagi acompanyat de pràctiques responsables dotant la IA de valors i principis.
Creació del Metavers
És possible que sigui el primer cop que llegeixis i sentis aquesta paraula i és que és un dels nous conceptes del 2022. Què és el metavers? Un univers virtual. L’objectiu és generar un espai a Internet en el qual els usuaris (a través d’avatars digitals) puguin caminar-hi dins i interactuar entre si en temps real.
La realitat virtual, la realitat augmentada, els avatars, els displays d’alta resolució, les ulleres de realitat augmentada/virtual d’alta definició… tot forma part d’aquest nou metavers. La idea és construir un món diferent, sense limitacions en termes dels objectes que es poden construir, posseir o utilitzar.
En l’àmbit català, fa unes setmanes, el president executiu del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), Quirze Salomó, va anunciar la creació de CatVers, un nou metavers monolingüe que busca impulsar la llengua i la cultura catalana a internet. El projecte vol convertir-se en un “espai virtual de referència” per a la societat catalana on les entitats culturals puguin formar part d’aquest nou món virtual i realitzar-hi les seves activitats.
Impuls de les tecnologies de Blockchain
L’àmbit de les tecnologies de Blockchain també és molt recent i es continuarà explorant i aplicant en diversos sectors aquest any. Es tracta d’una cadena de blocs d’informació que garanteix la seguretat i privacitat de les dades i les transaccions. Cada vegada que es genera qualsevol informació s’afegeix un bloc més a la cadena. Si algú vol canviar un bloc entremig per a agregar informació, no es pot. Si algú intenta fer un canvi, la resta dels quals tenen la informació de la mateixa cadena ho sabran.
Evolució de la realitat virtual i la realitat augmentada
La RV i la RA són dues grans eines per tractar aspectes relacionats amb la salut mental o en programes de rehabilitació de maltractadors pel que fa a violències envers les dones. Però encara poden anar més enllà. Suposen una revolució tecnològica pel que fa a interfícies home–màquina que poden transformar la manera de concebre el programari: des de l’ús de la realitat virtual en aplicacions psicològiques fins a formats d’entrenament industrial i professional, assistència hospitalària, màrqueting, publicitat, oci, turisme o educació, passant per la realitat mixta en la Indústria 4.0, la formació militar o els entrenadors quirúrgics.
Tot això sense oblidar la millora continua d’aquestes experiències immersives amb imatges més realistes, construïdes amb eines de programari més avançades.
A més a més d’aquests quatre punts, el 2022 també ens brindarà novetats pel que fa a ciberseguretat, l’Internet de les Coses o la consolidació del teletreball i la teleeducació. És important que les entitats socials tinguin en compte aquestes novetats si volen millorar i avançar en el camí de la digitalització.