Tecnologia i Internet, eines per combatre la violència vers les dones

3 desembre 2021

Temps de lectura 3 minuts

El passat 25 de novembre es va commemorar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones. En aquest 2021 ja han assassinat a Espanya un total de 37 dones per motius de violència de gènere, segons dades del Ministeri d’Igualtat. En el cas de Catalunya, la xifra és de 12 dones, segons l’Institut Català de la Dona. Eliminar aquesta xacra és urgent i, un cop més, la tecnologia pot servir com a eina per a contribuir en aquest repte.

Sensibilitzar, denunciar, conscienciar o fer pedagogia són alguns dels objectius dels projectes que compartim. Cadascun d’ells va dirigit a un públic diferent, ja sigui a la víctima, a joves i adolescents, a l’agressor o al personal sanitari a l’hora de detectar possibles casos. Totes les iniciatives busquen posar el seu gra de sorra en aquesta lluita i són un exemple més de la tecnologia al servei d’una causa.

APP’s

Actualment hi ha moltes aplicacions vinculades a detectar o notificar casos de violència masclista així com a fer pedagogia respecte aquesta situació en diferents àmbits. Algunes d’elles són:

  • ‘Enxampada per tu’ (Pillada por ti): és una aplicació mòbil del Ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat amb l’objectiu de sensibilitzar i conscienciar per a la prevenció de la violència de gènere. En format còmic es mostra el dia a dia d’una relació abusiva. Inclou instruccions per a no deixar rastre del seu ús.
  • BCN antimasclista: desenvolupada per l’Ajuntament de Barcelona, permet recopilar informació de les ubicacions, el temps, les condicions i diversos aspectes sobre les agressions sexistes. Mitjançant l’aplicació es pot veure un mapa de les agressions sofertes. L’aplicació també permet trucar directament al 112 si la persona usuària ho considera oportú. Totes les dades registrades a l’aplicació són dades anònimes.
  • UsApps: és una eina promoguda pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya a disposició de totes les persones de la comunitat educativa per comunicar les diferents situacions de violència que l’alumnat pot viure o ser-ne testimoni.
  • Olimpia: de l’Institut Andalús de la Dona, consisteix en diferents jocs interactius sobre la sexualitat, la diversitat afectiu-sexual, l’orientació sexual, el cos, el cicle menstrual, l’amor, la salut sexual, el plaer, la prevenció d’ITS, els diferents mètodes anticonceptius, la violència sexual, etc.
  • Enrédate sin machismo: és una aplicació programada per la ‘Unidad de Coordinación contra la violencia sobre la mujer en Castilla-La Mancha’. Així, la persona pot examinar la seva relació de parella i comprovar si s’estan violant drets de tolerància i igualtat.

Eines per combatre la violència de gènere

Existeixen en el panorama tecnològic i d’Internet algunes iniciatives encarades a protegir la dona i a denunciar situacions de violències i/o abusos a la xarxa.

Una iniciativa interessant que va tenir lloc al desembre del 2019 és el projecte E-qual, que convidava al jovent a detectar tant publicacions sexistes com igualitaries a Instagram. L’objectiu era visibilitzar i divulgar pràctiques de violència masclista (sexistes), i exemples de pràctiques igualitàries entre les joves de 16-23 anys a Instagram a Catalunya. Els resultats obtinguts es poden veure aquí.

Realitat virtual per empatitzar

Dins de l’àmbit de la teràpia psicològica i els programes de rehabilitació de maltractadors s’està utilitzant la tècnica de les ulleres de realitat virtual. Aquesta eina demostra ser útil ja que els agressors de violència de gènere mostren poca o gens empatia amb les seves víctimes. D’aquesta manera permet al subjecte experimentar en primera persona un supòsit d’agressió masclista dins la interfície virtual. És una eina que serveix com a complement dels mètodes clàssics de rehabilitació (per exemple els programes formatius) d’agressors en supòsits de violència masclista.

El recurs de la realitat virtual no s’utilitza tan sols en els agressors sinó que també pot ser útil en els professionals de la salut per detectar casos d’assetjaments. D’aquesta manera, fa uns mesos, l’Institut Català de la Salut, va presentar una experiència immersiva de realitat virtual i augmentada per conscienciar i formar els professionals sanitaris per lluitar contra la violència masclista. L’experiència es realitza amb unes ulleres de realitat virtual, que transporten al sanitari a una consulta en què es detecta un cas de violència masclista. Així, l’escena se situa entre un centre de salut i el domicili de la víctima des d’on es relata la violència psicològica, verbal i física soferta. L’objectiu de viure-ho en primera persona és millorar l’empatia vers la persona afectada i conscienciar els subjectes que participen en la teràpia del que suposa experimentar episodis violents d’aquesta mena.

Malgrat per acabar amb aquesta realitat és necessari treballar en molts àmbits i destinar recursos en diversos pilars, la tecnologia pot servir com a una eina i un complement més per assolir aquest objectiu.