Ja hi tornem a ser. Obres una pàgina web i et saluda una finestreta flotant que t’ofereix la benvinguda i ajuda servicial durant la teva cerca. En l’article anterior sobre la utilització dels xatbots en entitats del Tercer Sector Social vam establir que la seva presència, cada cop més habitual, pot tenir diferents objectius molt útils. Un bot conversacional assumeix funcions que passen des d’alliberar de la feina informativa més repetitiva als treballadors d’una entitat a sensibilitzar sobre una causa i captar-ne donacions. Tot això, dut a terme de forma automàtica, en un entorn natural i proper per qualsevol persona i sense interrupcions del servei, en marxa durant les 24 hores de qualsevol dia.
Programar un xatbot i utilitzar-lo en l’àmbit de qualsevol entitat no és gaire més complicat que configurar un contestador automàtic. Tot i que pot semblar una simplificació exagerada, la tecnologia actual ha avançat suficientment en el camp dels assistents conversacionals com per permetre fer l’afirmació sense gaire rubor.
No cal ser un programador per crear un xatbot. A efectes conceptuals, el procés s’assembla bastant a la programació d’una centraleta virtual o a la redacció d’un llibre estil “Tria la teva aventura”, especialment en el cas dels xatbots més simples. Una persona contacta el xatbot i n’obté respostes programades, en base a la seva interacció, que han estat inserides amb anterioritat i que redirigeixen aquesta persona a altres recursos, serveis o fonts d’informació.
La complexitat d’un xatbot pot ser de primer nivell, convertint qualsevol interacció en un intercanvi guiat de respostes, o pot arribar a nivells superiors en el que es coneix com un intercanvi en “llenguatge natural”. Aquest darrer és el què, gràcies a molts recursos i hores d’entrenament, han assolit assistents virtuals de veu i text com Google Assistant, Alexa, Cortana o Siri. Els xatbots de primer nivell són els més estesos en entitats, empreses i fundacions que no tenen les capacitats de grans multinacionals.
Hi ha uns quants consells generals i importants sobre com ha de ser un xatbot, però abans de construir el xatbot cal decidir quina serà la plataforma més adequada per comunicar-se amb les persones interessades. És a dir, on introduirem aquest bot per permetre que les persones obrin el xat automàtic i hi interactuïn. Un xatbot es pot allotjar a múltiples entorns, fins i tot dins la mateixa web oficial d’una entitat, però el més habitual és trobar-los en espais comuns com Telegram, Slack i WhatsApp i, sobretot, Facebook.
Com fer un xatbot a Facebook
Ja fa uns quants anys que Facebook ha obert les portes del seu servei de missatgeria, Facebook Messenger, als bots. El servei s’ha convertit en un ecosistema de bots de diferents tipus, però està especialment optimitzat pel desenvolupament dels xatbots.
La millor opció gratuïta és Chatfuel, un servei que permet construir un bot de conversa a Facebook i Telegram de manera senzilla i directa, sense cap cost (fins a 1.000 subscriptors) i sense haver de dependre de coneixements de programació. Un bon tutorial sobre com fer un xatbot amb Chatfuel el trobareu a Xarxanet.
El servei permet construir un arbre de respostes de manera molt intuïtiva i crear respostes programades per determinades expressions o paraules clau, entre moltes altres opcions que serveixen per informar de les activitats d’una entitat, respondre preguntes freqüents, redirigir a determinats espais de la pàgina web de l’entitat en qüestió…
Una altra eina similar, també compatible amb Slack, és Botsify, però cal no deixar d’investigar les opcions (amb serveis de pagament) de Many Chat o MobileMonkey.
Com fer un xatbot a WhatsApp
WhatsApp és el servei de missatgeria més popular del món i, des de l’inici del servei per empreses WhatsApp Business, també una de les millors vies de comunicació amb qualsevol usuari, client o seguidor. Ha estat una de les darreres aplicacions de missatgeria a incorporar la tecnologia dels bots i tot i que el seu sistema encara no és prou madur es tracta de la plataforma que compta amb més potencial.
Amb més de 1.500 milions d’usuaris a tot el món, la plataforma -propietat de Facebook- és l’eina de comunicació preferida per la ciutadania catalana i espanyola i continua essent l’opció d’interacció més fàcil i directa per mantenir contacte amb usuaris locals.
Si no es disposa d’experiència suficient en programació, la millor opció és contractar els serveis d’una empresa especialitzada que, a més, són els únics que tenen accés oficial al suport de WhatsApp. Tal com expliquen a Planeta Chatbot, a més, aquesta empresa assegurarà una implantació correcta, actualitzada i evitarà que les pràctiques comunicatives que es portin a terme a través de WhatsApp siguin identificades com a SPAM. Tot i que, evidentment, el servei té un cost. El mateix blog el patrocina l’agència Chatbot Chocolate, però tens altres opcions amb empreses com Hiberus o Nectilus.
Una altra solució per utilitzar WhatsApp com a entorn per a un xatbot personalitzat és l’empresa catalana Hubtype que també és proveïdor oficial de WhatsApp i va guanyar el premi a la millor startup de xatbots a l’International Chatbot Summit de Berlín i de qui VIAempresa va realitzar un article en profunditat.
Com fer un xatbot multiplataforma
Existeixen eines que funcionen en diferents plataformes sense necessitat de programar-les independentment. El procés es resumeix en construir l’arbre de decisions amb el que pot interactuar un usuari i l’eina s’encarregarà de traduir-lo en els diferents entorns de software.
Una de les més populars és Sequel, que pot traslladar la conversa programada a Messenger, Kik, Viber i Telegram i, a més, és capaç de guiar el diàleg interpretant llenguatge natural, però també existeix la potent Botsociety per Alexa, Slack, Google Assistant, Messenger i WhatsApp o Converse.ai per Slack, Twilio, Google Assistant o Facebook Messenger, entre d’altres. Una altra alternativa és Bulletin, que permet convertir una conversa guiada (construïda de manera molt senzilla en la seva eina web) en una espècie de newsletter a la carta que es pot enviar tant a Telegram com a Facebook Messenger. Aquesta darrera eina és utilitzada per la Generalitat de Catalunya des de fa uns anys.
La llista de serveis i aplicacions per desenvolupar xatbots, tal com expliquen a Planeta Chatbot, és immensa. De moment, per què no proves el xatbot que hem fet al Facebook de m4Social amb Chatfuel per a què vegis com n’és de senzill?