Avui en dia no hi ha organització que no sigui conscient de la necessitat de tenir un web per donar a conèixer-se al món. El que no sempre ens resulta tan obvi és el fet que aquest web s’ha de mantenir i actualitzar, i que tant si s’encarrega el seu desenvolupament a tercers com si es fa internament, qui n’ha d’estar a sobre de forma constant i regular és la mateixa entitat. És a dir, no només necessites un web, sinó també un sistema de gestió de continguts (CMS, de les sigles en anglès) pràctic, fàcil d’usar i intuïtiu. De gestors de continguts Open Source n’hi ha molts, però amb el pas dels anys els dos que han tingut més rellevància són WordPress i Drupal. En aquest article parlarem del primer.
És impossible navegar per internet i no trobar-te amb desenes de pàgines gestionades a través de WordPress cada dia. De fet, segons les estadístiques més recents, un 29,3% dels webs fan servir el CMS de WordPress. Abans de seguir, però, hem d’aclarir la diferència entre WordPress.org, el CMS del qual parlarem en aquest article, i WordPress.com, la plataforma de blocs. El que va començar com una eina per crear bitàcoles personals, gràcies al fet de ser de codi obert, es va anar convertint en una eina de desenvolupament web cada cop més i més completa, i és aquesta la que nosaltres recomanem: WordPress.org.
WordPress et permet crear un web sense haver de teclejar una sola línia de codi, i així poder tenir-la oberta al públic en qüestió d’hores. A diferència de l’eina per blocaires, el CMS requereix que et descarreguis el sistema i l’instal·lis al teu propi servidor, però aquest és l’únic pas que requereix uns mínims de coneixements o habilitats tècniques, i un cop s’ha llançat el web la resta de passos són extremadament intuïtius. La multitud de plugins (complements) creats pels seus usuaris et permetran que l’integris amb tot allò que necessitis, des d’una botiga online, a un calendari o un blog, amb tan sols alguns clics.
El que has de saber abans de començar
Un WordPress es basa en tres àrees principals:
- El nucli central: tots els documents de WordPress que t’has de descarregar i instal·lar per crear el web, i que inclou tant el codi del web com del CMS que et permetrà gestionar-lo. Això és el sistema de CMS pròpiament.
- Els temes: un cop tens l’esquelet del web, és el moment de donar-li cos. El cos són els temes, i n’hi ha tants com et puguis imaginar. Un tema és el disseny, l’aspecte que vols donar al teu web, tant en el sentit estètic com de funcionalitats (quines pàgines tindrem? Quins templates necessites?). Hi ha desenes de temes dissenyats especialment per entitats socials i ONG, i els revisarem més endavant.
- Els plugins o complements: afegeixen funcionalitats al web, i els pots trobar al directori de plugins de WordPress. N’hi ha per tot, des d’aquells que et faciliten l’optimització del SEO, als que et permeten gestionar esdeveniments i calendaris.
Quins coneixements necessites per crear un WordPress?
Tot i que gestionar un web de WordPress no requereix coneixements d’informàtica (això sí, com més en tinguis, més el podràs personalitzar), instal·lar-lo i posar-lo en marxa sí que demana certa habilitat. El nivell és tan bàsic que no necessites tenir aquests coneixements a priori, sinó que els pots desenvolupar alhora que el web: una cerca ràpida a Google et mostrarà cents de pàgines que et podran guiar pas per pas en la instal·lació d’un WordPress.
Si el que vols és desenvolupar el teu coneixement alhora que el teu web, el consultor SEO Álex Serrano ha recollit 15 cursos online i gratuïts que t’ensenyen tot el que has de saber per treure el màxim partit de WordPress. Per un calendari al dia de cursos que et poden resultar útils, recomanem Cibernàrium, el programa de capacitació i divulgació tecnològica de Barcelona Activa. Aquí trobaràs desenes de cursos que t’ensenyen sobre posicionament SEO, desenvolupament web, participació en la Xarxa i eines digitals, incloent-hi WordPress.
Temes de WordPress per a ONGs
El nombre de temes de WordPress és quasi infinit, per això la millor manera de limitar la decisió és buscant primer aquells enfocats a entitats similars a la teva, ja que necessitaran uns recursos i pàgines similars, i centrar-se en el disseny visual després. El millor catàleg de temes que trobaràs al web és ThemeForest, que compta amb una categoria per organitzacions sense ànim de lucre.
Aquí te’n destaquem alguns:
Welfare NGO: Entre les funcionalitats d’aquest tema estan la possibilitat d’organitzar donacions i diverses campanyes alhora, un calendari d’esdeveniments (amb una versió inclosa al preu inicial, i una de pagament), compatible amb tots els plugins més utilitzats, i amb possibilitat de ser multiidiomes, entre altres coses.
Alone: Un disseny elegant i fàcil d’utilitzar, permet organitzar projectes, esdeveniments, i campanyes. Es pot personalitzar perquè s’adapti a la imatge de la teva entitat, però la versió sense editar ja és 100% utilitzable. Amb un plugin permet gestionar donacions a través de PayPal i altres programes de gestió de pagaments.
Lifeline 2: Un tema molt versàtil, especialment pensat per ONG i entitats socials, presenta diverses modalitats entre les quals escollir (caritat, entitat social, pàgina d’una campanya única, pàgina de donacions, ONG). D’aquest tema destaquen l’estratègia SEO i el sistema de gestió de voluntaris.
Charity Life: Un dels temes més ràpids de carregar que existeix a ThemeForest, amb un gran equip de suport tècnic (si no el vols instal·lar, ho poden fer per tu). Pensat especialment per gestionar donacions i per promoure esdeveniments específics. A més, està preparat per llançar-se fàcilment en més d’un idioma.
Eco Nature: Enfocat a entitats que tracten sobre el medi ambient i la protecció mediambiental. La construcció del web és molt fàcil (amb la tècnica que es coneix com a drag-and-drop), permet la creació en més d’una llengua, i compta amb una estratègia de SEO optimitzada. És compatible amb un gran nombre de complements útils per a entitats (calendaris, botigues online, etc.).
Confidence: Un tema molt recent, pensat per tot tipus d’entitat social, però fent especial èmfasi en la gestió de causes o campanyes. Compta també amb la possibilitat de multiidiomes i es construeix fàcilment, amb possibilitat de personalitzar-lo més si saps codi.
Fonts:
https://firstsiteguide.com/what-is-wordpress/
https://firstsiteguide.com/introduction-wordpress-development/
https://colorlib.com/wp/wordpress-themes-for-non-profit-charity-organizations/