Les entitats socials i ONG d’acció local saben millor que ningú quines són les necessitats que s’han de cobrir, ja que treballen a peu de carrer. Tanmateix, sovint la seva estructura organitzativa és massa modesta per a introduir nous projectes, canviar els seus programes o la seva manera de treballar.
Hi ha d’haver excepcions, però, en les quals sigui necessari assumir aquest sobreesforç, com passa amb el mòbil. Aquestes són algunes de les raons:
- El canvi és tant radical que és imprescindible. Les persones han canviat la manera de comunicar-se i relacionar-se, i les entitats socials han d’utilitzar la tecnologia que aquells a qui van destinades les ajudes fa servir en el seu dia a dia. Si volem arribar a més persones, hem de fer servir el seu llenguatge.
- Comunicació en xarxa. Abans, eren les ONG qui es posaven en contacte amb els diferents agents per resoldre les necessitats de persones i comunitats. Ara, tant les entitats com els agents o les persones estan sempre en contacte, intercanviant informació i recursos, la qual cosa és beneficiosa per l’acció social.
- Més i millor informació. Abans, durant i després de la implantació d’un projecte entre el col·lectiu beneficiari, el mòbil permetrà intercanviar informació que ens ajudarà a fer un millor seguiment i obtenir una avaluació prèvia i posterior molt més detallada.
- Sempre a sobre. Quasi sempre portem el mòbil a sobre, així que la informació que s’hi transmet és instantània, permanent i en qualsevol situació. Aquestes circumstàncies tenen molt valor, ja que per altres canals la informació es pot perdre, és menys immediata i a vegades es distorsiona.
- El 95,5%. Aquest és el percentatge d’habitants de Catalunya que tenen mòbil. No és que tenir mòbil sigui una opció per a les entitats socials i ONG que treballen aquí, sinó que és una obligació.