El benestar dels equips de professionals, en mans de les empreses

14 febrer 2022

Temps de lectura 2 minuts


Article redactat per Suara Cooperativa

 

Ja he començat a fer esport i em fa mal l’esquena”, “tinc un nus al pit i no sé què em passa” o “a meva companya de treball ha perdut a una persona estimada per covid-19 i tinc por que em passi a mi també”.

Aquestes són algunes frases que sentim cada dia i que, si perduren en el temps, es converteixen en un problema: fa que les nostres rutines cada vegada siguin més costoses.

L’organització Mundial de la Salut (OMS) defensa que el benestar de les persones repercuteix en el benestar de les empreses”. Per què no fem coses diferents per posar en valor el principal actiu de les empreses? Podem tenir cura de les persones que en formem part per a evitar baixes per estrès laboral o físic.

Només l’1% de les empreses de Catalunya tenen plans de prevenció i acció en l’àmbit psicosocial. A nivell físic, aquest percentatge és més alt, però seguim amb unes xifres molt baixes. En paral·lel, el 52% de les baixes laborals de les empreses són per trastorns musculoesquelètics. Es constata que les dones tenen un 67% de probabilitat de partir algun trastorn relacionat amb la salut mental, i els homes amb un 52%.

El risc de patir una malaltia mental després de la pandèmia ha augmentat, i s’ha destapat un tabú social amagat des de fa molts anys. Anem prenent consciència de la importància de cuidar la nostra salut i sobretot fer-ho present i visible en l’àmbit laboral.

Només l’1% de les empreses de Catalunya tenen plans de prevenció i acció en l’àmbit psicosocial.

A Suara Cooperativa sempre hem treballat per tenir cura de les persones de l’organització, però la pandèmia ens ha empès a acompanyar d’una forma diferent i online. Amb aquesta filosofia va sorgir el projecte SomBenestar.

SomBenestar és una plataforma web que ofereix suport emocional i físic online. Permet actuar des de la prevenció, ajudar a posar noms a les sensacions, emocions, dubtes i preguntes que ens passen i prendre consciència del què ens passa per posar-hi remei. L’ús de la plataforma és molt senzill: es selecciona la professional per aconseguir cita prèvia i a través de videotrucada s’accedeix a un espai confidencial i segur, amb una persona disposada a escoltar-te i a ajudar-te.

La iniciativa ha tingut bona acollida en els primers mesos de funcionament a Suara. S’han registrat menys baixes laborals, millors relacions entre companyes i companys i més optimisme entre les persones que han gaudit del servei.

Actualment el servei també es presta a altres empreses que aposten per la salut dels seus equips de professionals, des d’un alt càrrec executiu fins a les persones que treballen en serveis essencials. Tots i totes sentim estrès o tenim alguna molèstia física i necessitem aturar-nos 20 minuts i prendre consciència del nostre present.

Consulta la presentació del Mobile World Congress 2021.