“El poder de la Web està en la seva universalitat. L’accés de qualsevol persona, amb independència de la seva discapacitat és un aspecte essencial”.
(Tim Berners Lee, inventor de la World Wide Web)
Una de les majors transformacions socials que ha comportat l’impacte de la COVID-19 ha estat el creixement exponencial de l’ús dels mitjans digitals. El teletreball, les videoconferències, les videotrucades, etc van ser, són i seran les nostres companyes que estan permetent connectar nos amb les nostres famílies, amistats, continuar treballant, tenir seguiment mèdic o mantenir nos al dia de les informacions. Les TIC, per tant, són un recurs molt important per a diferents aspectes de la vida: educació, ocupació, govern, comerç, sanitat, entreteniment i molts altres.
No obstant això, ¿hem aplicat correctament els criteris d’accessibilitat digital per a no deixar a ningú enrere? L’accessibilitat digital es refereix a un disseny que permetrà que totes les persones puguin percebre, entendre, navegar i interactuar amb la tecnologia, aportant al seu torn continguts. Qualsevol persona ha de tenir accés a les TIC independentment de la mena de maquinari, programari, infraestructura de xarxa, idioma, cultura, localització geogràfica i capacitats de les persones usuàries. L’accessibilitat Web engloba molts tipus de discapacitats, incloent problemes visuals, auditius, físics, cognitius, neurològics i de la parla.
La urgència de posar en marxa l’administració digital per a proporcionar la continuïtat d’atenció a la ciutadania així com l’accés a les noves mesures que s’anaven adoptant per a pal·liar la devastació sanitària, econòmica i social va produir que es passessin per alt unes certes obligacions recollides en el Reial decret 1112/2018 de 7 de setembre, sobre accessibilitat dels llocs web i aplicacions per a dispositius mòbils del sector públic. Aquesta no és una qüestió menor atès que, tal com recull la Design for All Foundation, l’objectiu principal de les administracions públiques és gestionar el benestar comú i en aquest sentit és la seva responsabilitat garantir la igualtat d’oportunitats per a tota la ciutadania.
Si ens centrem en l’anàlisi de dos dels portals webs que estan tenint major rellevància durant la pandèmia provocada per la COVID-19, com són Lamevasalut i el portal per a tramitar l’Ingrés Mínim Vital de la Seguretat Social, trobem, entre altres, els principals errors recurrentment:
▪ Absència de contingut descriptiu de les imatges que apareixen en la web. ▪ Errors en l’obertura o el tancament en el contingut elaborat mitjançant llenguatge d’etiquetatge.
▪ Absència d’instruccions o etiquetes quan el contingut requereix que la persona usuària introdueixi dades.
▪ Manca de descripció de la pàgina web que expliqui el seu tema o propòsit. ▪ Falta d’identificació de l’idioma de la web.
▪ Complexes explicacions sobre el funcionament del tràmit o del formulari. ▪ Ús de llenguatge sexista utilitzant termes com “el menor”, “els professionals” o “el tutor”.
Per proporcionar un accés equitatiu i igualtat d’oportunitats a les persones amb discapacitat, és clau que la tecnologia sigui accessible. Gràcies als fons de reconstrucció d’Europa tenim l’ocasió d’emfatitzar l’aplicació dels principis del Disseny Universal en la prestació de serveis públics i privats. Per a aconseguir-ho, podem:
▪ Desenvolupar processos participatius per a involucrar a la ciutadania en les millores dels serveis públics.
▪ Destinar fons del pla de recuperació per a Europa en la millora de l’accessibilitat digital de l’administració pública.
▪ Incloure en el plec de condicions per a accedir als fons l’obligat compliment de l’accessibilitat universal.
▪ Destinar part dels fons de transició digital justa a la millora de l’accessibilitat de les empreses i entitats socials.
És el moment de reconstruir millor: cap a un món inclusiu, accessible i sostenible després del COVID-19 per, per a i amb les persones amb discapacitat (lema del dia Internacional de les Persones amb Discapacitat de 2020).
Autoria: ECOM
…
Fonts consultades:
AASPD (25/08/20). Digital Accessibility in the Age og COVID-19 https://www.aapd.com/digital accessibility-covid-19/
Design for All Foundation. http://designforall.org/design_administration.php
Ministerio de Asuntos Económicos y Transformación Digital. Portal de Administración Electrónica.
https://www.administracionelectronica.gob.es/pae_Home/pae_Estrategias/pa…. html
Prodigioso volcán. (2020) ¿Habla claro la Administración pública?
https://comunicacionclara.com/lenguaje-claro/prodigioso-volcan-habla-cla… administracion.pdf
United Nations. Departament of Economic and Social Affairs. Disability.
https://www.un.org/development/desa/disabilities/international-day-of-pe… disabilities-3-december/idpd2020.html
United Nations.. Accessibility guidelines for United Nations Websites
https://www.un.org/en/webaccessibility/index.shtml
Web Accessibility Initiative. https://www.w3.org/WAI/fundamentals/accessibility-intro/es