Augmenten les apagades a internet el 2016, una violació dels drets humans

19 desembre 2016

Temps de lectura 2 minuts

 

#KeepitOn, una campanya iniciada a la xarxa per l’organització Access now, que treballa pels drets humans, ha detectat 51 apagades d’internet (de diferents tipus) els 10 primers mesos de 2016, comparades amb les 15 registrades durant tot el darrer any. Això suposa un increment de més del doble d’aquesta pràctica per part ´-sobre tot- dels governs de determinats països, com ara Índia, Turquia, Malàisia, Etiopia, Zimbabwe, Corea del Sud i Brasil.

#KeepitOn és una campanya que convida a protestar contra el tancament d’internet i preservar el dret a la connexió que té la població de qualsevol país del món.

“Les apagades d’internet amenacen els drets humans a tot el món. Fan mal a tothom: negocis, serveis d’emergència, periodisme, defensors dels drets humans i manifestants. No ajuden ni les víctimes ni al restabliment de l’ordre”, resa el manifest de la campanya.

La campanya busca donar visibilitat aquesta situació i recavar signatures per pressionar els governs i els líders mundials que s’oposin a les apagades.

Una apagada esdevé quan algú -normalment un govern- intencionadament interromp la connexió a internet o aplicacions mòbils per controlar el què les persones fan o diuen. A les apagades també se les coneix com “censura” o “mata-interruptors”. Segons defineix l’organització  Access Now, “internet permet l’accés a tots els nostres drets humans, i necessitem el compromís dels líders amb #KeepitOn”.

Existeixen maneres diferents de provocar una apagada. Una forma innovadora va ser la que recentment va posar en pràctica el govern de Gabon, que va establir un toc de queda digital impossibilitant  l’accés a al xarxa entre les sis de la tarda i les nou del matí, com recull aquest article de El País.  L’objectiu era evitar conspiracions d’activistes, que estaven en contra dels polèmics resultats electorals.  

Més d’un centenar d’organitzacions s’han adherit a la campanya per lluitar contra la creixent censura d’internet. Una de les fites de #KeepitOn va ser aconseguir que el Consell de Drets Humans de la ONU establís l’accés lliure a internet coma  Dret Humà, el passat mes de juny. “els mateixos drets que els ciutadans tenen offline, han de ser protegits online”, resa la resolució. Es condemnen “inequívocament les mesures destinades a impedir o interrompre intencionadament l’accés a la informació online o la seva difusió, el què suposa una violació de la legislació internacional en matèria de drets humans, i demana a tots els Estats que s’abstinguin d’aplicar aquestes mesures”.