Segons un l’estudi “Radiografia del sector empresarial de les smart city a Catalunya”, presentat per Acció i realitzat el 2016 per la firma d’anàlisis del sector tecnològic Juniper Research, Barcelona és la segona smart city del món després de Singapur. El principal motiu són les 270 empreses catalanes que treballen en el sector i que ofereixen una provisió de serveis i producció d’equipament a un total de 64 ciutats de Catalunya amb més de 20.000 habitants. La contribució de les administracions públiques, clústers organitzats, universitats, centres tecnològics i altres agents, fires i xarxes internacionals també hi influeix.
Les 270 empreses vinculades al sector smart city generen 116.163 llocs de treball i el seu volum de facturació representa el 3% del total del PIB català. És a la ciutat de Barcelona on es troben la majoria de companyies del sector (84%), amb una presència més reduïda a Lleida (6%) i Girona (5%). El 51% de les empreses smart city són exportadores i el 17% d’elles tenen una filial a l’estranger, fet que reforça el seu perfil internacional. De fet, la ciutat de Barcelona ha acollit recentment el Smart City Expo World Congress (SCEWC), cimera internacional sobre la relació entre la realitat urbana i la revolució tecnològica, des de la seva primera edició al 2011.
Els principals subsectors de l’oferta smart a Catalunya són els de residus, mobilitat i enllumenat. Precisament el subsector dels residus és el que més facturació genera tot i que només s’hi dediquen 18 empreses. El 74% de les companyies smart city (la majoria d’elles pimes) es van constituir fa més de 10 anys, mentre que un 17% tenen entre 5 i 10 anys d’antiguitat i només el 9% d’elles han estat creades en els últims 5 anys.