Com comunicar de manera més accessible a xarxes socials?

10 setembre 2020

Temps de lectura 3 minuts

Ser accessible en línia és important per complir amb els drets de totes les persones. Tot i que som moltes les entitats que volem traçar el camí correcte per fer que tant els nostres llocs webs com les nostres comunicacions siguin accessibles i inclusives, el problema és que moltes plataformes no estan necessàriament a l’alçada del tots els estàndards d’accessibilitat, i això limita a l’accessibilitat de la mateixa plataforma.

Tot i així, hi ha maneres de ser més accessibles i arribar a una audiència el més àmplia possible, sent una entitat el més justa, inclusiva i accessible possible. 

Quan parlem d’accessibilitat socialment, som conscients que no tots els i les usuàries accedeixen a les xarxes socials amb els mateixos mitjans tècnics i que no totes les persones són capaces de percebre correctament tots els continguts. 

Doncs, moltes són les vegades i els intents en què hem volgut comunicar de manera més inclusiva i accessible per a totes les persones però, quines són les claus per fer-ho a les xarxes socials? Tenim recursos i els coneixem? 

En una situació post primera onada de la Covid-19 en què l’entorn digital ha estat més present que mai i s’ha tornat imprescindible durant el confinament, volem presentar-vos un recull de possibilitats que ens proposen les xarxes socials més comuns per comunicar de manera més accessible.

 

TEXTOS

Quan parlem del copy, és a dir, del text que acompanya tota publicació i espais al nostre perfil i mur de qualsevol xarxes social no podem oblidar aspectes claus com:
No discriminació: evitant l’ús discriminatori o sexista del llenguatge.
Respecte als i les usuàries: privacitat de la comunicació.
Empatia: considerant la situació dels i les usuàries i els seus drets. 
Claredat i riquesa descriptiva als missatges.
Adequació de l’expressió davant persones amb necessitats diverses.
No actituds paternalistes.
Interès i atenció per a mantenir una bona comunicació. 

 

IMATGES

La utilització d’imatges és important per a l’experiència de l’usuari però indiscutiblement un aspecte necessari per a l’accessibilitat del contingut de les xarxes socials. 

Quines són les opcions que les xarxes socials ens donen respecte l’accessibilitat a les imatges? Anem xarxa a xarxa. 

1)Twitter
Twitter permet afegir descripcions (textos alternatius) per a les persones amb discapacitat visual o cegues, permetent així interpretar el contingut de les imatges i altres elements gràfics. 

Com afegir descripcions d’imatges en Tweets a twitter.com?

Fes clic al botó per publicar un Tweet o prem la tecla “n” per usar la drecera de teclat.
Adjunta la imatge.
Per inserir text descriptiu, fes clic a “Afegeix descripció”.
Escriu la descripció de la imatge i fes clic al botó “Fet”. Per editar la descripció, torna a obrir el quadre de diàleg.
Afegeix descripció abans de publicar el Tweet. Pots afegir una descripció a cada imatge en un Tweet.
Nota: No es poden afegir descripcions d’imatges a vídeos.

2) Facebook
Per fer accessibles les imatges Facebook cal pujar-les de manera habitual, seleccionem “editar” i busquem l’opció “text alternatiu”. Com a Twitter, omplim camp de la descripció i premem el botó “Desar”, que es troba al marge inferior dret.

En cas que vulguem editar el text alternatiu que té la foto per defecte hem de fer clic sobre la imatge i sobre “Opcions – Canviar text alternatiu”.

Cal que posem especial atenció en la descripció del text alternatiu, sobretot a Facebook, una xarxa social utilitzada per a la difusió d’esdeveniments. En aquest cas, si la publicació inclou un cartell de l’esdeveniment, el text descriptiu ha d’incloure les dades bàsiques com lloc, hora, programa. No serà útil ni accessible si només posem “cartell de l’esdeveniment” al text alternatiu. 

3) Linkedin
Linkedin també facilita la descripció de les imatges. El procés és molt senzill: quan fem el pas de publicar una imatge, a dalt a la dreta, ens indica que podem afegir la descripció. Com a les xarxes socials comentades anteriorment, cal fer clic sobre aquest camp i omplir amb el text alternatiu treballat. 

4) Instagram 
En aquest cas, a Instagram la opció per afegir textos alternatius no és tant visible com a Twitter, Facebook o Linkedin. 

Per poder fer accessibles les nostres publicacions primer cal pujar la imatge i després cercar dins de “configuració – avançada” l’opció “escriure text alternatiu”.

 

VIDEOS

5) Youtube
Els vídeos de Youtube poden necessitar audiodescripció per a persones amb cegues i subtítols per a les persones sordes.

Per complir amb l’accessibilitat per a persones sordes cal que els vídeos Youtube incloguin subtítols redactats i sincronitzats. També tenim la opció de Youtube, que facilita l’accessibilitat generant automàticament subtítols corresponents al vídeo pujat, tot i que no sempre és 100% correcte. 

Si parlem de persones cegues, Youtube no ofereix la funcionalitat de l’audiodescripció així que caldria que l’equip de comunicació en la tasca d’edició de vídeo inserís l’audiodescripció al vídeo original.

De totes les opcions d’accessibilitat a xarxes socials, aquesta és la més complexa pel que fa a la creació d’aquests continguts accessibles i pels recursos limitats de les organitzacions per fer-ho possible. 

Des de m4Social volem transmetre i facilitar com comunicar de manera accessible. Pròximament parlarem d’accessibilitat web i altres aspectes a treballar per ser entitats els més accessibles possible i defensar els drets de totes les persones sense excloure cap col·lectiu.