Com crear la teva plataforma de formació online

11 desembre 2017

Temps de lectura 3 minuts

Un dels impactes més grans que ha tingut internet ha estat en l’educació, de cop oberta a un públic molt més gran i sense barreres d’accés. De la mateixa manera, oferir formació és també cada cop més factible, i és que en un món d’open-data i emmagatzematge al núvol, compartir coneixements pot resultar un pas lògic per a moltes entitats socials, sigui per conscienciar la població, formar voluntaris o organitzar treballadors. Per sort, hi ha una gran varietat de sistemes de gestió de l’aprenentatge (coneguts per les sigles en anglès de Learning Management System, LMS), amb diferents opcions i preus.

Els LMS ofereixen el que es coneix com a eLearning, la formació a través d’eines digitals, i permeten, per una banda, publicar i compartir coneixement multimèdia ordenat (per part del professor) i per l’altre, accedir, discutir, valorar i ser avaluats (per part de l’alumne). Poden servir per compartir coneixement al públic, però cada vegada més són les empreses pròpies que utilitzen aquestes eines per formar als seus treballadors i avaluar les seves capacitats.

Tipus: gratuïts, de pagament, o per subscripció

Fins fa poc, els LMS es podien dividir en dos tipus, els gratuïts i els de pagament. Tanmateix, en els últims anys s’ha vist una emergència d’una nova modalitat, aquí veiem la tipologia actual de LMS:

  • Oberts (gratuïts): Que un programari sigui de codi obert, com el cas d’aquests LMS, no implica només que el seu ús és gratuït, sinó que el seu codi es pot alterar per adaptar-se a les necessitats de cada entitat que l’empra. Hi ha centenars de LMS dins aquesta categoria, però entre els més utilitzats globalment es troben:  Moodle, Chamilo, Canvas, Sakai i LearnPress (un plugin de WordPress), recomanable especialment quan només volem crear un curs senzill.
  • Privats (de pagament): Són LMS pensats per grans corporacions, que han de formar grans nombres de treballadors, o fins i tot universitats, molt avançats i adaptables, però de pagament. Alguns d’ells incorporen software per fer webinars, certificats, gamificació… Entre ells, el més popular és Blackboard LS, però altres opcions inclouen: eDucativa, Edmodo, WizIQ.
  • Al núvol (de subscripció): En aquest cas, el sistema de formació està centralitzat, i els clients l’utilitzen des del núvol a través d’un navegador. És de pagament però funciona per subscripcions, a través d’un mètode que es coneix com a SaaS, Software as a Service. L’avantatge és que no s’ha d’instal·lar cap programa i per tant no ocupa espai al servidor, a més que és fàcil de desplegar i d’escalar. El desavantatge és que sovint la inclusió de serveis va lligada a un augment de la quota. Exemples: Docebo, Google Classroom, Grovo, Talent, Cornerstone on demand.

 

Moodle: el més recomanat

moodle

Una ràpida cerca per la web et convencerà que Moodle és el LMS més recomanat pels gestors de cursos online i el més utilitzat arreu del món, tant per empreses com institucions educatives. De fet, és probable que, sigui com a usuari o gestor, ja l’hagis utilitzat abans. Moodle és un sistema extremadament complet i fàcil de personalitzar, que a més per estar tan estès té una gran comunitat de suport, entre els seus avantatges en destaquem aquests 10:

  1. És de codi obert.
  2. Té una base pedagògica, inspirada en els principis del construccionisme social: tots som professors potencials.
  3. Utilitzat arreu del món, i per tant fiable.
  4. Ben pensat tant per ensenyar com per aprendre, ja que permet gestionar els rols dels usuaris i compta amb eines molt completes, com ara un calendari acadèmic, informes d’estadístiques…
  5. Fàcil d’utilitzar, amb una interfície moderna i un editor de texts molt senzill i intuïtiu.
  6. Es fan actualitzacions regulars.
  7. Suport de la comunitat, tant de desenvolupadors, com de professors o dissenyadors.
  8. Adaptable a persones amb discapacitats d’aprenentatge.
  9. Disponible en català (i un centenar de llengües).
  10. Alta interoperabilitat.

Entre l’extensa documentació que pots trobar a internet sobre Moodle, recomanem seguir les instruccions de Mi Posicionamiento Web, que explica pas per pas com instal·lar-lo.


 

Fonts:

https://miposicionamientoweb.es/como-crear-tu-propia-plataforma-de-cursos-online/

https://elearningindustry.com/moodle-as-your-learning-management-system-12-reasons-choose

https://www.capterra.com/learning-management-system-software/

https://www.concordia.ca/offices/ctl/digital-learning/tools/about-learni…