Com mostrar als donants on van a parar els seus diners

27 novembre 2018

Temps de lectura 2 minuts

A l’article Influència de la tecnologia en les donacions a ONG i entitats socials  parlàvem del perfil de les persones de donen, i de quina és la manera en la que prefereixen fer una donació. Avui volem aprofundir en un aspecte que considerem comú en tot donant, i fa referència al fet que les persones que donen agraeixen saber on van a parar les seves aportacions.

La millor manera de guanyar-nos la confiança d’una persona que dona és que siguem el màxim transparents sobre la destinació dels seus diners. Una comunicació sòlida i coherent amb els nostres donants augmenta la nostra credibilitat i autenticitat com a entitat social.

Avui us presentem alguns consells sobre com mostrar als nostres donants l’impacte real que genera la nostra entitat.

Desglossar els objectius

A vegades és difícil que els donants interpretin xifres grans i abstractes, de manera que es recomana desglossar els objectius de captació de fons en “micro-objectius”. Per exemple, si el nostre objectiu es recaptar 100.000€ per construir escoles a l’Àfrica, podem esmentar també que la despesa per cada estudiant serà de 100€ per any. Això fa que els nombres siguin més fàcils de digerir i, quan parlem de contribucions per ajudar a les persones, els donants es sentin més connectats a la causa.

Fer que la informació sigui visual

Si volem anar més enllà, podem crear gràfics que mostrin com assignem els ingressos. Després, podem publicar-ho al nostre portal web i compartir-ho per xarxes socials. Aquí us mostrem un exemple de la Memòria de la Fundació Arrels 2017. Més que fer un anàlisi exhaustiu del nostre informe de despeses, es tracta de donar una idea general de com es distribueixen les donacions als diferents àmbits de la nostra organització.

Exemple Memòria Fundació Arrels 2017

Explicar els beneficis de les despeses generals

Sovint els donants es pregunten per què molts dels fons es gasten en administració. Cal fer saber que aquestes despeses milloren el rendiment de l’entitat en general, i en última instància augmenta el seu impacte. Els costos generals cobreixen importants inversions com formació i campanyes de captació de fons, que són crucials perquè la nostra entitat sigui sostenible. La informació pot donar una mica de perspectiva sobre les dades: la ratio de despeses generals no és necessàriament un indicador de l’èxit de l’entitat, sinó una manera d’oferir informació sobre com es descomponen els fons.

No oblidar l’emoció

Fins ara, aquests consells han estat molt centrats en dades, però també cal apel·lar a les emocions del públic. A més de les dades estadístiques, també hem d’explicar les històries que veiem i ens emocionen per tal de que també emocionin els nostres lectors en newsletters, notes d’agraïment, publicacions de bloc i altres textos. Si combinem testimonis personals amb gràfics i eines visuals, podrem crear un vincle emocional amb el nostre públic mentre apel·lem també a la seva lògica.

Les persones que ens donen suport agraeixen saber on van a parar les seves aportacions, i les entitats guanyen confiança i fidelització.

 


Article original

Nonprofit hub. How to Tell Your Donors Where Their Money Is Goinghttps://nonprofithub.org/donor-retention/tell-your-donors-where-their-money-is-going/

Referència exemple

Memòries Fundació Arrels https://www.arrelsfundacio.org/category/publicacions/memories/