Les reunions i els esdeveniments online ja formen part del nostre dia a dia. La pandèmia de la Covid-19 ens ha obligat a buscar alternatives i a digitalitzar-nos. Però pot ser que, ara, tinguis un nou repte al davant: organitzar una votació en línia per prendre una decisió, aprovar un pla o arribar a un acord amb els membres de la teva entitat. Busques una eina per a fer-la de forma secreta i segura? Demokratian és una plataforma que permet la participació en línia de forma senzilla i compta amb un software lliure que la fa accessible per tothom perquè es pot descarregar des de la web de la iniciativa.
‘Demokratian va néixer com una petita eina de votacions fa més de 10 anys i la voluntat és que fos tan democràtica com sigui possible. Així, van anar sorgint noves necessitats i ha anat creixent fins a convertir-se en una plataforma de vot amb múltiples opcions’, explica Carlos Salgado, creador del projecte. La iniciativa permet a les entitats organitzar votacions en línia i consultes entre els associats de forma gratuïta i, també, inclou una eina de generació de censos que permet la inscripció dels usuaris, l’enviament de documentació i la validació del votant assegurant-se que sigui una persona real. ‘El que ens diferencia, a banda de ser un software lliure, és que el vot és completament segur i secret. A la nostra plataforma se separa el vot del votant i, així, no és possible saber qui ha votat que. Seria la mateixa idea que s’aplica a una urna’, puntualitza Salgado. De fet, Salgado ens detalla, també, que Demokratian permet fer votacions simultànies: en línia i presencial, perquè és possible veure en temps real si un usuari ha votat ja de forma digital i bloqueja el vot online si ja l’ha emès de forma física. A més, a posteriori, els interventors podran incloure els vots en el sistema.
Alguns dels aspectes més destacats de Demokratian que us poden resultar interessants són:
- 4 tipus de votacions: debat, enquesta, vot ponderat o recompte per vot únic transferible.
- Múltiples circumscripcions: estatals, autonòmiques i provincials. A més, es poden incloure grups de treball oberts o tancats.
- Dirigida a un cens: només poden votar les persones que han estat incloses en el cens. L’administrador pot tramitar el cens, assegurant una senzilla gestió dels votants.
- Fàcil d’utilitzar: està especialment dissenyada perquè sigui molt accessible tant per l’usuari final com pel votant.
La plataforma, que està en constant desenvolupament, permet ja el vot des del navegador i des del mòbil; inclou un instal·lador per descarregar el programa sense necessitat de comptar amb grans coneixements informàtics, i permet la visualització en diferents idiomes. ‘De cara al futur, tenim moltes idees al cap per continuar millorant la plataforma, però una de les prioritats és aconseguir que es pugui fer servir en altres països, afegint la distribució territorial d’altres llocs del món. També, millorar la part d’enviament de mails a votants per evitar que siguin bloquejats pel servidor de correu’, afegeix Salgado. Entitats com el Forum Salut Mental, Ecologistas en Acción o partits polítics com EQUO, Compromís o València en comú, entre d’altres, han emprat ja Demokratian i des de la plataforma conviden a qualsevol entitat o col·lectiu a utilitzar el software per potenciar la participació en línia i a col·laborar amb el projecte.