CoActuem per la Salut Mental: el primer xatbot de ciència ciutadana

17 març 2022

Temps de lectura 4 minuts

“Quan la meva veïna em va proposar de participar en el xatbot CoActuem per la Salut Mental, vaig dubtar. Salut mental? Em queda lluny, li dic, conec el teu fill, únic contacte. Però després penso en el marit d’una altra amiga, que fa anys que no s’aixeca del llit, i en la meva cosina que es passa al sofà hores i hores sense poder fer res. Penso en el meu marit que un dia va decidir treure’s la vida. Salut mental? No em queda gens lluny. Invisible, però molt a prop. Em vaig afegir al xatbot!”. La Rosa és una de les persones que participen en el primer xatbot de ciència ciutadana de CoActuem per la Salut Mental, un projecte que investiga les xarxes de suport social per la salut mental. “CoActuem per la Salut mental té l’objectiu d’aportar coneixement sobre les xarxes de suport social en salut mental de manera innovadora. A través de metodologies de ciència social ciutadana, les persones amb experiència pròpia en salut mental i familiars estan en el centre de la recerca, plenament implicades en el procés de co-creació. La seva participació és clau en totes les etapes del procés de la recerca”, detalla Bàrbara Mitats, responsable de programes de recuperació i formació de Salut Mental Catalunya. 

Presentació Co

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental durant la seva vida. Salut Mental Catalunya i el grup de recerca OpenSystems de la Universitat de Barcelona han sumat forces per impulsar el projecte CoActuem per la Salut Mental: una iniciativa de ciència ciutadana social que vol entendre com funcionen les xarxes de suport social en salut mental per proposar accions per promoure-les i enfortir-les. “Les xarxes de suport són l’entorn social i afectiu de les persones, generades informalment, no professionalment. Totes les persones, d’una manera o d’una altra, en formem part i totes necessitem aquest entorn que proveeix estima, acompanyament i suport pel propi benestar”, expliquen des de l’organització. 

Les persones amb experiència pròpia en salut mental i les seves famílies reivindiquen la importància i eficàcia de les xarxes de suport social com a facilitadores dels processos de recuperació i millora de la qualitat de vida. Les xarxes actuen com a factor preventiu de l’aïllament i l’exclusió social, però, segons apunten des de CoActuem per la Salut Mental, la recerca científica sobre el paper de la família i altres xarxes en el procés de recuperació encara és força escassa. Aquest projecte vol entendre aquestes xarxes de suport i, per fer-ho, aposta per una recerca de ciència ciutadana social, un tipus d’investigació on s’involucra a la ciutadania que comparteix una preocupació social com a persones co-investigadores i co-autores de la recerca. En aquest cas, són persones amb experiència pròpia en salut mental, o bé familiars. 

El cor de la recerca és un xatbot de Telegram molt especial, de persona a persona. El xatbot de CoActuem per la Salut Mental envia missatges que no han estat generats per cap bot: són 222 relats viscuts i escrits per les 32 persones co-investigadores del projecte, amb experiència pròpia en salut mental o familiars. Participar-hi és molt senzill: només cal tenir més de 18 anys, descarregar-se Telegram, registrar-se amb el número de mòbil, buscar “CoActuem per la Salut Mental” i unir-s’hi. Aquí pots consultar una guia sobre com entrar-hi en 4 passos. “Totes les persones hi poden participar, ja que, directament o indirectament, totes hem viscut experiències relacionades amb la salut mental”. 

El xatbot, privat i segur, està disponible en quatre idiomes (català, castellà, anglès i alemanys) i la participació és totalment anònima. A través d’aquesta eina, es comparteixen vivències amb els participants i se’ls hi fan preguntes per trobar solucions. Des de CoActuem per la Salut Mental recorden que aquesta fase de la recerca encara està activa i conviden a tothom a unir-s’hi per ajudar-los a conèixer millor les xarxes de suport en salut mental. Actualment, estem difonent el xatbot perquè tots els perfils hi estiguin representats. La propera etapa consistirà a analitzar i interpretar col·lectivament les dades, per tal de formular recomanacions polítiques, per a la promoció i l’enfortiment de les xarxes de suport social en salut mental”, explica Mitats. 

Des del febrer, de fet, han començat a treballar en l’organització d’accions per interpretar col·lectivament les dades recollides. Les respostes de tots els participants del xatbot estan contribuint a generar de manera col·lectiva un coneixement molt rellevant. Fins ara, són més de 400 persones les que han participat en el xatbot, aportant prop de 4.500 respostes. “Una amiga m’ha proposat col·laborar-hi. Ho he fet per ella i perquè és un tema que m’adono que desconec. Moltes de les vivències que es plantegen ni les he tingut ni sé si algú que conec les ha tingut. A vegades dubto de si la meva resposta pot ser útil. La meva amiga em diu que sí i m’anima a continuar. A poc a poc vaig coneixent situacions que jo no hi donava importància i ara em fan reflexionar”, explica el Joan, un dels participants del xatbot que, com altres, ha compartit el seu testimoni al web de CoActuem per la Salut Mental.

Bàrbara Mitats, responsable de programes de recuperació i formació i Vicenç Mateo, co-investigador i membre de la junta directiva de Salut Mental Catalunya, van detallar el funcionament del projecte en la jornada que vam organitzar des de m4Social al Mobile World Congress 2022. Pots recuperar la presentació al nostre perfil a Slideshare.